Строим 199 зарядни станции за електромобили с европейско финансиране от ОПРР

0
194
Зарядни станции
Снимка: МРРБ

Строим 199 зарядни станции за електромобили с европейско финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР). Благодарение на нововъведенията 22 града в страната ще имат възможност за по-чиста околна среда, по-малко шум и вредни емисии във въздуха, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

199 зарядни станции за електромобили се изграждат у нас с финансиране по управляваната от регионалното министерство оперативна програми за развитие на регионите през настоящия и миналия програмен период. 123 от тях вече са реализирани и функционират. Те са разположени в София, Благоевград, Перник, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Петрич, Пловдив, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Смолян, Асеновград, Димитровград, Велинград, Карлово, Панагюрище, Бургас, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Казанлък.

До края на програмния период предстои да се изградят още 76 станции в населени места от Южна България. Инвестицията е на обща стойност 6.4 млн. лв., като проектите се реализират с нисколихвено кредитиране с финансови инструменти.

25 от станциите са в София и са били реализирани в предишния програмен период с нисколихвено кредитиране от инструмента JESSICA и безвъзмездни средства в размер на 263 хил. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г., като общият размер на инвестицията бил 2.5 млн. лв.

С изпълнението на проекта се цели да се осигурят условия за популяризирането на електрическите превозни средства като чист, екологичен и икономичен транспорт. Развитието му ще допринесе за намаляване на замърсяването на въздуха, нивата на шум и нивата на фини прахови части.

Изграждането на широка мрежа от електрически зарядни станции ще повлияе положително и за подобряването и развитието на проектите за интегриран градски транспорт в големите градове, които модернизирали автопарка си с обществени превозни средства, задвижвани с електричество.

Създават се и условия за по-масовото използване на електромобилите в страната. Те са важно условие обществото да има по-зелена и с по-малко замърсявания околна среда, по-висок комфорт на живот и намаляване на конвенционалните автомобили.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments