Страната ни поиска защита на българското кисело мляко и сирене от ЕК

0
87
Българско сирене и кисело мляко
Снимка: Pixabay

България изпрати заявления за вписване на „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като защитени наименования за произход (ЗНП) в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания на земеделски продукти и храни.

Предстои Европейската комисия да стартира процедура по проучване на документацията. Тя следва да не продължи повече от шест месеца, а когато този срок се надхвърли, Комисията писмено посочва причините за това. 

Чрез процедурата се осигуряват по-добри доходи на производителите, съобразно качествата на тези продукти. Ще бъде постигната и единна закрила на наименованията като право на интелектуална собственост на територията на ЕС и защита от неправомерна употреба и имитация. С правото на употреба на европейските знаци за качество върху български продукти се цели защита срещу нелоялна конкуренция и злоупотреба.

Към момента страната ни има вписани в Европейския регистър на защитените географски указания “Горнооряховски суджук” и „Българското розово масло“, както и пет храни с традиционно специфичен характер – „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска”, „Роле Трапезица”, “Кайсерован врат Тракия” и „Пастърма говежда“. 

„Странджански манов мед“ или още „Манов мед от Странджа“ е първият български продукт със Защитено наименование за произход. По отношение на вината, на европейско ниво са регистрирани 54 нашенски вина – 52 със Защитено наименование за произход и 2 със Защитено географско указание.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments