Столтенберг заяви, че НАТО трябва да разгърне ядрените си сили

1
47
Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг. Снимка: Скрийншот

НАТО обмисля разполагането на повече ядрени оръжия пред заплахите от Русия, Китай и Северна Корея, заяви лидерът на отбранителния съюз, цитиран от „Politico“.

Важно е НАТО „да предаде директното послание, че ние, разбира се, сме ядрен съюз“, като извади от хранилището си повече бойни глави, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за вестник „Телеграф“, публикувано в неделя. В него той добавя:

„Няма да навлизам в оперативни детайли за това колко ядрени бойни глави трябва да бъдат оперативни и кои трябва да се съхраняват, но трябва да се консултираме по тези въпроси. И ние точно това правим.“

От 32-те страни членки на алианса три – САЩ, Франция и Обединеното кралство – разполагат с ядрени оръжия. Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция също разполагат с американски тактически ядрени оръжия на своя територия.

САЩ заявиха, че през март 2023 г. в арсенала им ще има 1419 разположени стратегически ядрени бойни глави. Русия предпочете да не оповестява собствените си данни за 2023 г., но съобщи, че през 2022 г. е разполагала с 1549. Заедно двете държави представляват около 90 % от световния запас от ядрени оръжия.

Въпреки че целта на НАТО е неразпространение на ядрените оръжия, „свят, в който Русия, Китай и Северна Корея имат ядрени оръжия, а НАТО – не, е по-опасен свят“, смята Столтенберг.

Миналата седмица Москва започна съвместни ядрени учения с Беларус, където започна да съхранява част от ядрените си бойни глави през 2023 г. в ход, който широко се тълкува като предупреждение към Запада да не се намесва в продължаващата ѝ инвазия в Украйна.

Столтенберг също така вдигна тревога за разрастващата се ядрена програма на Китай, като предупреди, че не след дълго:

„НАТО може да се изправи пред нещо, с което никога не се е сблъсквала досега, а именно двама потенциални противници с ядрени сили – Китай и Русия.“

Стокхолмският международен институт за изследване на мира, шведски мозъчен тръст, заяви в понеделник, че Китай разполага с около 500 бойни глави и може би за първи път е разположил малък брой от тях.

Царевицата и кюспетата от слънчоглед – водещи продукти в българския експорт за Китай през 2023 г.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Столтенберг заяви, че НАТО трябва да разгърне ядрените… […]