Столичният общински съвет ще гласува бюджета за 2020 година

0
102
Снимка: Фейсбук, Столичен общински съвет
Снимка: Фейсбук, Столичен общински съвет

Столичният общински съвет днес ще гласува бюджета на града за 2020 година. Той възлиза на 1,722 милиарда лева. В първоначалния му вариант бюджетът беше 1,703.55 милиарда лева, но след общественото обсъждане беше увеличен с още 20 милиона лева, предаде „Darik News“.

От тази сума 555 милиона лева са от държавата, а собствените приходи са в размер на 782 милиона лева. Това е с 57 милиона лева повече в сравнение с 2019 година.

При данъчните приходи се очаква увеличение с 36 милиона лева и те ще достигнат 388 милиона лева. При неданъчните покачването ще бъде с 21 милиона лева до 393 милиона лева.

Капиталовата програма на общината възлиза на 475 милиона лева. Тя също е завишена с 4 милиона лева спрямо първоначалния й вариант. От оперативните програми се очакват постъпления в размер на 261 милиона лева. Собствените приходи ще бъдат 214 милиона лева.

28 милиона лева от бюджета са предвидени за озеленяване и изграждането на два нови парка в столицата. Ще продължи и ремонтът на „Западен парк“. Общината ще кандидатства и за европейско финансиране за Борисовата градина.

В бюджета е заложено и увеличение на заплатите с най-малко 10% на медицинските сестри в детските градини и училищата, преподавателите и социалните работници.

Ще продължи и модернизацията на градския транспорт и инфраструктурата. 170 милиона лева са предвидени за улиците, а 143 милиона лева за градския транспорт. Метрото продължава да бъде приоритет като се очаква през 2020 година да бъде пусната в експлоатация третата линия.

61.4 милиона лева са заложени за изграждането на нови детски градини, ясли и училища, както и за ремонти. Със собствени средства общината ще построи 9 нови детски градини, 2 ясли и 6 училища. Изготвени са освен това проекти за още 4 училища и 7 детски градини, но за тях ще се търси финансиране от държавата.
Освен това се предвижда да бъдат разширени 9 училища, като в 4 от тях ще бъдат изградени физкултурни салони.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments