Споразумение за свободна търговия между Великобритания и Индия. До какво води това?

0
73
Знаме на Великобритания
Знаме на Великобритания. Снимка: Pixabay

Износът на бухалки и подложки за крикет от Обединеното кралство за Индия може да даде голям тласък през следващия сезон благодарение на Споразумението за свободна търговия /FTA/ между двете страни, съобщиха от британското правителство.

Последният кръг от преговори по сделката, започнат лично от търговския секретар, приключи в Ню Делхи миналата седмица.

Споразумението има за цел да намали бюрокрацията и тарифите за бизнеса, което може да включва намаляване на сегашната тарифа от 20% върху бухалките и подложките за крикет, произведени в Обединеното кралство.

Всяко намаление може да е от полза за емблематични британски марки като Gunn & Moore, чиито бухалки се използват от капитана на Англия Бен Стоукс и търгуват с Индия повече от век.

Базираната в Нотингам фирма приветства преговорите, заявявайки, че намаляването на митата ще помогне на нейния бизнес.

Износът от Обединеното кралство за Индия на английска върба, която се купува от индийски компании беше на стойност над £6 милиона годишно между 2018 г. и 2020 г. и в момента подлежи на мито от 10%.

Споразумението за свободна търговия може да накара тези данъци да бъдат намалени или дори напълно премахнати, заедно с набор от мита върху друг износ, което би помогнало на британските фирми да се разширят в икономика, която трябва да стане третата по големина в света до 2050 г.

Министърът на износа Андрю Боуи каза:

„Английският крикет с право се гордее със своите световни шампиони, но също така и с нашия брилянтен износ като върбата, която кара прилепите да удрят границите по целия свят. Очакваме с нетърпение да сключим модерна амбициозна търговска сделка с Индия, която помага на всички видове износители от Обединеното кралство да постигнат своите цели за продажби и надгражда нарастващото количество британски стоки и услуги, продадени на Индия, на стойност £12 милиарда през 12-те месеца до края на юни.“

Директорът по продажбите на Gunn & Moore Ричард Лоуи коментира:

„Gunn & Moore Cricket напълно подкрепят търговската сделка между Обединеното кралство и Индия и очакват с нетърпение това да има много положителен резултат и за двете страни.“

Временният изпълнителен директор на Борда по крикет на Англия и Уелс Клеър Конър заяви:

„Англия и Индия отдавна споделят страст към крикета, която надхвърля границите на играта. Щастливи сме да имаме игра, която не само може да вдъхнови милиони хора в двете страни, но и която създава възможности да се състезаваме и да се учим един от друг в големи турнири като IPL и да ни сближи.“

Почетният секретар на Съвета за контрол на крикета в Индия г-н Джей Шах коментира:

„От 1932 г., когато Индия изигра първия си тест срещу Англия на Lord’s, връзките между Индия и Обединеното кралство за крикет стават все по-силни с всяка изминала година. Докато Индия се радва на огромна подкрепа в Англия, английските играчи са били любимците на публиката в Индия и със сигурност са в списъците за задължително закупуване на IPL франчайзи.“

Настоящите търговски отношения между Обединеното кралство и Индия вече възлизат на над £29 милиарда, а британско-индийските инвестиции поддържат близо половин милион работни места в двете страни.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments