Снимка на деня: Шефът на НАТО с мартеница

0
163
Бойко Борисов и Йенс Столтенбер. Снимка: пресцентър Министерски съвет
Бойко Борисов и Йенс Столтенбер. Снимка: пресцентър Министерски съвет

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение у нас по покана на българския премиер, уважи българската традиция и се появи за днешните си срещи в Министерски съвет с мартеница на ревера.

След като приключат разговорите между двамата, ще стартира разширена среща между двете делегации, в която ще участват вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, помощник генералният секретар по планирането и политиката на отбрана Патрик Търнър и първият заместник-директор на кабинета на генералния секретар Лоренц Майер-Минеман.

Фокусът на разговорите ще е общата работа в сигурността и отбраната; сделката за нови изтребители; средствата за отбрана, както и ситуацията в Западните балкани и Черноморския регион.

Наскоро премиерът Бойко Борисов посочи, че заради конфликта Русия – Украйна регионът на Черно море никак няма да бъде спокоен, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов отбеляза, че има достатъчно присъствие на натовски кораби под формата на участие в учения. В България темата за повече присъствие на НАТО в Черно море не се обсъжда, свидетелства министърът на отбраната Красимир Каракачанов и наблегна на факта, че и сега страната ни участва със съвместните си съоръжения и тренировки.

Българската страна очаква генералният секретар на НАТО да изкаже и благодарност на България за поетия ангажимент за нарастване на военния си бюджет до 2 процента от брутния вътрешен продукт до 2024 година, както и да информира премиера и министъра на отбраната за това какъв е евентуалния дневен ред на НАТО, свързан с трансформацията.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments