Смути, чай или ястия с магданоз – краткият път към здравето

0
667
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Магданозът присъства във всеки дом. Използваме го, за да прибавим вкус и аромат на ястията, които приготвяме. Някои от нас го купуват от магазините, а други го отглеждат в домовете си. Днес ще поговорим за ползите на това чудно растение, представени от „Здраве и красота“.

Магданозът укрепва костната ни система

Дефицитът на витамин К в организма ни води до риск от счупването на костите. За този витамин обаче не се говори достатъчно. Спокойно можем да го осигурим на тялото си чрез прием на магданоз. Заедно с това ще спомогне за усвояването на калция.

Магданозът регулира нивата на кръвната захар

Това растение съдържа много специален флавоноид, наречен мирицетин. Намалява инсулиновата резистентност и има противовъзпалително действие. С това регулира количеството на липидите в кръвта.

Магданозът се грижи за бъбреците

Притежава диуретично действие и стимулира бъбречната функция. Единственото противопоказание е при наличие на камъни в бъбреците, защото има в себе си оксалова киселина.

Помага при анемия и умора

Препоръчва се да се консумира, за да подобри енергията и състоянието ни. Притежава голямо количество витамини A, B комплекс (B1, B2, B3, B5, B6 и B9), фолиева киселина и витамин К. Заедно с това съдържа цинк, калий, фосфор, калций, магнезий и желязо.

Укрепва имунитета

Магданозът има в себе си химичното вещество апигенин. Бори се с множество вируси и бактерии, което ни предпазва в студените дни.

Важно е да го приемаме в свежо състояние, за да запазим ползите му. Можем да го добавяме към по-голяма част от храната си, да си направим смути от него или да го си правим билкова отвара.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments