След увеличението на минималната работна заплата: Какви са реакциите в обществото?

0
6
Пари, банкноти, левове
Пари. Снимка: Искра.бг, Архив

Минималната работна заплата вече е по-висока и се равнява на 710 лева. Новината в друг случай би могла да зарадва хората, но сега тя е придружавана от сериозна инфлация, която тревожи българите, сочи проучване на „NOVA“. 

Повишаването на основното възнаграждение някак остава в сянка на фона на непрестанно поскъпващите продукти. Дори и при направа на най-груба сметка става ясно, че увеличение с 60-70 лева няма как да компенсира високите цени по магазините. 

От 1 април заплатата на Ани Заркова е вдигната с 50 лева. Като родител тя е майка на едно дете и по никакъв начин не усеща ръста в заплащането. По нейни думи единственото, което можеш да си позволиш повече, е да си купиш 10 хляба отгоре. Паралелно с това обаче поскъпването на тока е почти двойно и ако досега е плащала 100 лева за електроенергия за двустаен апартамент, сега сметката й е 180 лева.

Обезценяването на парите тревожи и работодателите, защото тя сериозно намалява и покупателната способност на гражданите. 

Увеличението на минималната работна заплата не плаши бизнеса, тъй като от това повишение не се налага плащането на кой знае колко повече осигуровки. Мнението споделя Димитър Бакалов, който има хлебопекарна.

По негови думи „проблемът е инфлацията и хиперинфлацията“. Останалото – ръстът на месечното възнаграждение, както и увеличените с 10-20-30 лева осигуровки не стряскат нито шефове, нито служителите. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments