След силния обществен натиск: Отмениха разрешението за добив на злато в Старозагорско

0
1444
Карта
Карта

След силния обществен натиск решението за добив на ценни метали в Старозагорско беше отменено със заповед на министъра на енергетиката. Това съобщиха от Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“. Пред Искра.бг те обясниха, че от компанията „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД още преди време са обявили, че оттеглят инвестиционното си намерение, но документално проблемът е бил разрешен едва през последните няколко дни. По настоящем е изтекъл и двуседмичният срок, в който решението на енергийния министър може да бъде обжалвано, което означава, че то влиза в сила.

Както Искра.бг вече писа злато щеше да се добива в площта „Свети Никола“, която е на 155 квадратни километра в две области – Стара Загора и Пловдив. Предвиждаше се дейностите да бъдат осъществявани в териториите на общините: Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови, както и в община Брезово.

Тази новина предизвика широко обществено недоволство и именно тя стана повод за учредяването на Националната гражданска инициатива „България за Сърнена Средна гора“ на 25 юни 2020 година. Членовете на комитета успяха да съберат над 10 000 подписа, които внесоха в Министерството на енергетиката, за да се убедят управляващите, че гражданите не желаят да се добива злато на територията на техните общини. До ден днешен продължавали да пристигат още парафи, въпреки че крайният срок за внасянето им вече е изтекъл, съобщиха още от инициативата пред Искра.бг.

На 27 откомври представители на „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД са били уведомени за отмяната на разрешението, при което те са поискали среща с председателя на Инициативния комитет на „България за Сърнена Средна гора“, за да потвърдят становището си отпреди месеци, в което заявиха отказ от дейности и действия на територията на засегната площ.

От комитета няма да спрат своята дейност дотук. Те ще продължат да работят до постигането на пълна забрана за добив на ценни метали на територията на Сърнена Средна гора.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments