Проучвания за добив на злато в Старозагорско – информирани ли сте?

2
8546
Карта. Снимка: Искра Михайлова
Карта. Снимка: Искра Михайлова

На територията на област Стара Загора ще се правят проучвания за добив на злато. Мястото е предоставено за дейността на частния инвеститор „Дънди Прешъс Металс“ EAД и е с площ 156 кв. км. Това заяви Искра Михайлова от ПП „Възраждане“ пред Искра.бг.

По думи на Михайлова администрацията на Община Стара Загора е скрила горепосочения факт, което е в разрез със закона. Тя твърди, че в решението са замесени поне по един началник отдел, един секретар на община, един зам.-кмет и един кмет. Общинският лидер обясни пред Искра.бг:

Територията е огромна – два пъти по-голяма от Пловдив и засяга 4 общини – Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови. От разрешението не става ясно къде точно ще бъдат поставени сондажите. Проучванията касаят подпочвените води, по тази причина няма и голямо значение къде ще се извършват, защото крият рискове за природата.

Михайлова уточни, че изследванията и добивът на злато и ценни метали могат да причинят замърсяване на околната среда и да променят релефа. Питейната вода в Стара Загора е от подпочвени води, а не от язовири, което ще доведе до големи проблеми за жителите:

При положение, че се замърси природата, то потърпевши ще бъдем всички ние.

Решението е дадено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова и е в сила от 13 декември 2019 година. Обнародвано е Държавен вестник – бр. 6, от 21 януари 2020-та година.

Според него ĸoмпaниятa ще вложи за срок от три години минимум 470 000 щатски долара в проучвателни дейности.

Площта „Свети Никола“, която е определена с гранични точки, съгласно приложението, обхваща следните райони:

  • Община Стара Загора – село Пъстрово;
  • Община Казанлък – село Бузовград, село Горно Черковище и село Средногорово;
  • Община Павел баня – село Турия;
  • Община Братя Даскалови – село Славянин и село Горно Ново село.

Михайлова уточни, че на сайта на Община Казанлък и Община Павел баня е имало публикувана информация по случая. В Община Стара Загора решението не е станало публично достояние, не е достигнало до гражданите и самата тя се е натъкнала на него съвсем случайно:

Това ме възмути безкрайно. Говорим за огромна инвестиция и най-малкото общинските съветници трябва да бъдат информирани. Темата е можела да бъде дискутирана от декември до март. Сега нямаме време да реагираме и да обжалваме, което е най-притеснително за нас.

Михайлова сподели и друг любопитен факт:

Решение има, но все още не съществува подписан договор или такъв не е публикуван. Това създава допълнителни въпроси – дали ще бъде отменено, има проблеми по документите или се случва нещо различно.

От Искра.бг миналата седмица потърсихме становището по случая от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Негов представител ни обеща да отговорят на въпросите ни в най-кратки срокове. До този момент не сме получили обратна връзка. Екипът ни ще продължи да следи случая.

2
Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
2 Коментирайте темите
0 Отговори на темата
0 Последователи
 
Най-интересен коментар
Гореща тема
2 Коментатори
Беден комунистСетти Скорошен коментатор
  Абониране  
нови стари най-гласувани
Известие от
Сетти
Сетти

Изроди! Всичко на тъмно пак! И какви ще да са тия капути? Пак някакви отвъд океански изедници, 100%. Сега с корона истерия шанса да се организира нещо и да се обърне внимание уви е нищожен

Беден комунист
Беден комунист

И понеже Дънди Прешъс Металс“ представлява Организация от много фирми
а самите канадци с компанията си Дънди Корпорейшън има участия сам с 20 %
Така че винаги когато споменавате Дънди Прешъс Металс си задавайте въпроса ,кой стои зад останалите 80%
Знам , че пропагандата от години вече ви е набила в мозъците ,че това са Канадците само ,че не са те , ако бяха те щяха да го напишат .
Когато има такова голямо лапане винаги има ПАРТИЯ от фирми и интереси Нашите Олигарси ,които от комунистически произход
нали не си мислите че са извън Лапачката напротив те крадат най -много !