След преразглеждане на икономическия растеж на Япония: Страната е избегнала техническа рецесия

0
39
Япония
Снимка: Pixabay

Япония избегна техническа рецесия, след като официалните данни за икономическия ѝ растеж, бяха преразгледани, предава „BBC“.

Ревизираните данни показват, че брутният вътрешен продукт на Япония е бил с 0,4% по-висок през последните три месеца на 2023 г. в сравнение с година по-рано. Предварителните данни, публикувани миналия месец, сочеха второ поредно тримесечие на икономическо свиване. Две поредни тримесечия на свиване на икономиката обикновено се считат за определение на техническа рецесия.

Но ревизираните данни все пак се оказаха под очакванията, тъй като някои икономисти прогнозираха възходяща ревизия на БВП за четвъртото тримесечие от около 1%.

Надеждите, че страната е избегнала рецесията, бяха подсилени миналата седмица, когато данните на Министерството на финансите показаха рязко увеличение на инвестициите на компаниите в техния бизнес. Въпреки това данните на японската служба на кабинета от понеделник показаха, че частното потребление, което съставлява около 60% от икономиката, е спаднало с 0,3% за периода.

Неравномерните икономически резултати на Япония може да доведат до ново свиване през текущото тримесечие поради въздействието на проблеми, сред които забавянето на икономиката на съседен Китай и спирането на производството на производителя на автомобили Daihatsu.

Възходящата ревизия на БВП за четвъртото тримесечие дойде в момент, когато нарастват очакванията, че централната банка на страната може скоро да повиши лихвените проценти. Японската централна банка задържа лихвените проценти на ниво от -0,1%, откакто намали разходите по заемите под нулата през 2016 г., опитвайки се да стимулира разходите и инвестициите. Отрицателните лихвени проценти правят йената по-малко привлекателна за глобалните инвеститори, което понижи стойността на валутата. В понеделник сутринта основният индекс на японската фондова борса Nikkei 225 се понижи с около 2,5%.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments