След като цистерна със сярна киселина се обърна в Брегово: Ще спре ли преминаването на камиони с опасни товари?

0
780
Обърната цистерна в Брегово
Обърната цистерна в Брегово. Снимка: Боян Борисов, Facebook

„От проучването, което направихме съвместно със сектор „Пътна полиция“ и Областно пътно управление, няма как да се измени трасето, защото самата Митница са намира в района на града. Има един алтернативен път, но самата организация на движението към Митница Брегово е направена с два отделни входа – вход към Република Сърбия и изход към България. Няма как да се смеси трафикът на вход и изход.“

Това коментира кметът на Община Брегово Илиян Бърсанов за „bTV“ след като вчера цистерна катастрофира близо до центъра на града. Превозното средство се е преобърнало настрани на ул. „Васил Левски“, като водачът е пострадал, но няма опасност за живота му.

Сигнал за инцидента в РДПБЗН-Видин е получен в 07:24 часа. Цистерната е превозвала сярна киселина, като след катастрофата е започнала да изтича киселина през люка. Към мястото е изпратен екип от УПБЗН-Брегово.

При пристигане на местопроизшествието огнеборците са установили, че сръбски товарен състав, състоящ се от седлови влекач и полуремарке (цистерна), превозваща сярна киселина се е обърнал на дясната си страна при движение в ляв завой. Вследствие на произшествието се е получил разлив на течност от недобре херметизирана гърловина на цистерната и теч на дизелово гориво през отдушниците на капачките на резервоарите за гориво на влекача.

Със съдействието на кмета на града е била осигурена хидратна вар за неутрализиране на получилия се разлив от сярна киселина, съдове за събиране на сярната киселина от теча и пясък за разлятото дизелово гориво и ограничаване на евентуален по-голям разлив от цистерната. Частна фирма е изправила цистерната с помощта на кран.

Свидетел си спомня, че е чул силен трясък и още: „На около 20 метра от дома ми цистерната беше ударила дома ми. Беше обърната и леко шуртеше. Шофьорът беше хвръкнал през прозореца долу. Кръв.“ По думите му екипът на Гражданска защита е реагирал до 10-ата минута.

През Брегово преминава най-краткият път от Северна България за Централна Европа.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments