Скендер Сила, СЗО: Трудно е да се предскаже дали идва краят на COVID пандемията

0
26
Скендер Сила - СЗО
Скендер Сила - СЗО, Снимка: Скрийншот от видео на NOVA

Във всяка страна ситуацията с COVID пандемията е различна и за в бъдеще държавите ще взимат самостоятелни решения относно мерки и рестрикции. Темата коментира пред „NOVA“ представителя на Световната здравна организация /СЗО/ в България Скендер Сила.

По негови думи все още има немалко случаи на заразени с вируса и е редно да продължи насърчаването към имунизация, носенето на маски и спазването на дистанция.

Сила е на мнение, че е трудно да се говори за край на пандемията от коронавирус. Причината е, че заболяването ни е изненадвало неведнъж и по груби сметки на период от половин година имаме нов вариант на болестта, който внася притеснение. 

„Достигнем ли до 70% на ваксинирани хора по света, ще изградим колективен имунитет. Дори да има нови варианти, ще имаме този имунитет, който да ни пази”, каза още представителят на СЗО у нас.

Скендер Сила определи като съвсем нормално наличието на нови щамове на вируса и е добре да сме подготвени за тяхното евентуално отражение върху здравословното състояние на хората и здравната система.

Относно притесненията дали ваксините срещу COVID-19 променят човешкото ДНК, Сила е повече от категоричен: „Не!“. Това са спекулации, които имат за цел да бомбардират хората с фалшиви новини.

Говорителят на СЗО взе отношение и по темата за войната в Украйна, разсъждавайки дали вследствие на нея ще нараснат новите случаи на коронавирус. Логично е, поясни той, всеки конфликт да поставя гражданите в риск и то не само от конкретната зараза. Той води до увеличаване на диагнозите, свързани с менталното здраве.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments