Синдикати: Минималната работна заплата трябва да бъде вдигната още веднъж тази година

0
40
Пари, банкноти, левове
Пари. Снимка: Искра.бг, Архив

Увеличението на минималното работно възнаграждение от 1 юли е без алтернатива. Синдикатите смятат, че е наложително повишението на заплатите още веднъж тази година. Това коментираха президентът на КНСБ Пламен Димитров и икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова за „БТА“ във връзка с публикуваната от финансовото министерство 3-годишна бюджетна прогноза, в която е заложено минималната заплата да бъде замразена на 710 лева до 2025 г.

Димитров отдава предложението на рутинността в бюджетната процедура, спазването на календара и сроковете, заложени в закона. Той разкри, че след обявяването на информацията, е разговарял с ресорния министър, който го е уверил, че разискванията за минималните възнаграждения, за това как ще изглежда доходната политика в актуализирания бюджет от 1 юли, ще бъдат водени на Националния съвет за тристранно сътрудничество в идните седмици. По думите му управляващата коалиция смята да внася различни предложения от настоящите.

Не може да се приеме като проформа заложен индикатор в документ като бюджетната прогноза, коментира от своя страна Григорова и се надява това, което вижда в документа, да е експертен пропуск или грешка. По време на последното заседание на тристранния съвет финансовият министър е дал знак, че правителството ще вдигне минималната заплата още веднъж тази година, като същевременно социалният министър е посочил през изминалата седмица, че минималната заплата може да премине 760 лева.

Според КНСБ минималната заплата от 1 юли трябва да стане поне 760 лева, докато от КТ „Подкрепа“ настояват за по-голям ръст – между 840 и 1000 лева.

„Според нас годишната инфлация ще стигне 12-15%. Тази инфлация трябва непременно да бъде компенсирана за всички, за които не е – не само за бюджетния сектор, но и за частния. (…) Правим всичко възможно да се компенсират доходите на работещите поне с тази сериозна и галопираща инфлация“, заяви още Димитров.

Президентът на КНСБ е на мнение и че пенсиите от 1 юли трябва да бъдат вдигнати кумулативно през повишението на тежестта на година осигурителен стаж и през швейцарското правило. Целта е да не се получат по-малки размери от сегашните, заедно с COVID добавките от 60 лева, които ще отпаднат. Според него може да се направи и диференциация на ръста на пенсиите, така че да се интегрира добавката.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments