Синдикати: Инфлацията е изяла увеличението на минималната заплата

0
4
Пари
Пари. Снимка: СДВР, Facebook

От 1 април минималната заплата се вдига с 60 лева и така тя ще бъде 710 лева. Днес Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа повишението, като за първи път разискването приключи за по-малко от 20 минути.

10-процентната инфлация през февруари изяде предстоящия ръст от 9,1 процента на минималната работна заплата /МРЗ/. Това е мотивът от КНСБ да поискат актуализация на бюджета през юли, така че размерът на минималното възнаграждение да бъде вдигнат отново. Искат да е поне 760 лева.

Любослав Костов от КНСБ коментира, че не са съгласни МРЗ в България да бъде най-ниската в Европейския съюз и поиска да бъде 50 на сто от средната, каквато ще бъде и предстоящата европейска директива.

Икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ пък добави, че покупателната способност в страната е по-ниска от Северна Македония, Сърбия и Черна гора.

Работодателите пак изтъкнаха, че минималното възнаграждение се налага административно. От АИКБ пак направиха предложение да се договаря по икономически дейности. Синдикатите припомниха, че два пъти са водени такива преговори, но работодателите са се отказвали в последния момент.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments