Шефът на ЦРУ: Няма данни, че Путин е в лошо здравословно състояние

0
10
Президент Владимир Путин
Президент Владимир Путин. Снимка: Посольство России в Болгарии, Facebook

Началникът на ЦРУ заяви, че няма данни Владимир Путин да е нестабилен или в лошо здравословно състояние. В медиите все по-често се разпространяват непотвърдени спекулации, че руският лидер, който тази година навършва 70 години, може би страда от влошено здраве, вероятно рак. По повод на това Уилям Бърнс коментира, че няма доказателства за това, и се пошегува, че Путин дори изглежда „твърде здрав„.

Изявлението му беше отправено в момент, когато САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна още оръжия с голям обсег на действие. Неотдавна руският външен министър Сергей Лавров заяви, че военният фокус на Русия в Украйна вече не е „само“ източната част, и намекна, че стратегията на Москва се е променила, след като Западът е снабдил Украйна с такива оръжия.

Има много слухове за здравословното състояние на президента Путин и доколкото можем да кажем, той е твърде здрав.„, заяви Бърнс по време на форума за сигурност в Аспен, Колорадо. Думите му бяха посрещнати със смях, като в отговор на това той добави, че това не е официална оценка на разузнаването. Бърнс, който е бил посланик в Москва, разкри, че е наблюдавал отблизо и е работил с руския лидер в продължение на повече от две десетилетия.

Според началника на ЦРУ Путин е „привърженик на контрола, сплашването и справедливостта“ и тези му качества са се затвърдили през последното десетилетие, когато кръгът на съветниците му се е стеснил. През ноември Бърнс замина за Москва, за да предупреди за сериозните последици от инвазията в Украйна, след като САЩ бяха събрали разузнавателна информация за плановете на Русия. След посещението си обаче той заяви, че си е тръгнал по-обезпокоен, отколкото когато е пристигнал. По думите на Бърнс плановете на руския президент се основават на дълбоко погрешни предположения и някои реални илюзии, особено по отношение на Украйна и волята ѝ за съпротива.

САЩ смятат, че руските жертви в Украйна до момента наброяват около 15 000 загинали и около 45 000 ранени, като украинските загуби са малко по-малки. Освен това настоящото съсредоточаване руските сили в Донбас показва, че военните са си взели поука как да действат. Както е известно, Русия нахлу в Украйна през февруари, погрешно твърдейки, че рускоезичните жители на източния украински регион Донбас са подложени на геноцид и трябва да бъдат освободени.

Пет месеца по-късно Русия окупира части от източната и южната част на страната, но не успя да постигне първоначалната си цел да превземе Киев и оттогава насам твърди, че основната ѝ цел е освобождаването на Донбас. САЩ обвиняват Русия, че се готви да анексира части от Украйна. Вчера обаче руският външен министър намекна, че доставката на оръжия с голям обсег от САЩ може да разшири военния фокус на Москва в Украйна. Въпреки явните предупреждения на Лавров, САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна още оръжия с далечен обсег на действие. Украйна ще получи още четири съвременни ракетни системи „Химар“, с което общият им брой ще достигне 16, съобщи министърът на отбраната Лойд Остин.

Междувременно първата дама на Украйна Олена Зеленска се обърна към Конгреса на САЩ с молба за повече системи за противовъздушна отбрана, които да помогнат на страната да спре терора срещу украинските граждани. Тя заяви, че оръжията могат да помогнат за постигането на „обща голяма победа„.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments