Съдът отказа да прекрати делото срещу Бенчев, той – болен съм, невинен съм

0
54
Дело Бенчо Бенчев

Бургаският районен съд не разреши на Бенчо Бенчев да напусне страната. Бизнесменът и неговите адвокати настояваха, че той трябва да се лекува в Турция, но магистратите не уважиха доводите им. Съдът намери искането за неоснователно, доколкото се касае за преглед и консултация в държава, която не е членка на ЕС и едно евентуално отклонение от разрешението на съда би удължило разглеждането на делото в неподходящ срок.

Потвърдена бе и другата му наложена мярка – парична гаранция в размер на 50 000 лв.

Бенчев има повдигнати три обвинения. Първото е за укривателство на Димитър Желязков-Очите. В периода от 2 до 4 август 2018 г. той му е помогнал да избегне наказателно преследване, като го е транспортирал с кола от Солун до Истанбул и му е предоставил стая в хотел, резервирана на името на Бенчев.

Другите обвинения са, че при обиска в дома му бяха открити 57 патрона, без да има надлежно разрешително за тях, както и ловна карабина и три пистолета, които не са били съхранявани в метални каси със секретно заключващи се устройства.

Адвокатите на Бенчев поискаха делото да бъде прекратено и върнато в прокуратурата, тъй като според тях имало тежки процесуални нарушения, но магистратите не приеха аргументите им. Защитата на общинския съветник твърди, че липсват преводи на материалите по делото, които са на гръцки и турски език, което ограничавало според тях правата на бизнесмена. Те поискаха превод на всеки лист от край до край.

Освен това според адвокатите не ставало ясно какво точно е направил техният клиент – дали е транспортирал Желязков от Солун до Истанбул, помогнал му е да премине границата или му е наел стая в хотел в Турция. Защитата твърди и, че разследването се е водело от следовател, който не е бил назначен от окръжен прокурор, което компрометирало целия процес.

Друг аргумент на защитата на Бенчев беше, че съдът в Бургас е посочил Димитър Желязков и като свидетел, и като обвиняем. Съдиите обаче разясниха, че просто е посочено, че Желязков е обвиняем от Специализираната прокуратура и така този аргумент също отпадна.

На влизане в съдебната зала Бенчев обяви, че бил невинен. 

На местните избори на 27 октомври бизнесменът отново беше избран за общински съветник в Бургас, но този път от листата на коалиция „Ние, Гражданите“. Миналото лято „БСП за България“ свали доверието си от него именно заради случая с Димитър Желязков.

Делото ще продължи по общия ред с изслушване на свидетели, съобщиха от съда.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от