С поне 1000 лева ще бъде глобен кметът на Калофер заради мъжкото хоро в Тунджа

0
432
Мъжко хоро в Калофер
Снимка: Stefan Petkov, Facebook

Акт в размер на поне 1000 лева ще бъде съставен на кмета на Калофер Румен Стоянов за неспазване на противоепидемичните мерки по време на ритуала днес. Това обяви пловдивският областен управител Дани Каназирева, която е и шеф на щаба. Тя уточни, че санкцията ще бъде в максимален размер като ще се прецени – дали ще му бъде наложена като на физическо лице – 1000 лева или на администрацията като юридическо лице – 2000 лева.

„Кметовете са тези, които следят за спазване на заповедта на здравния министър и създават съответната организация. За съжаление по време на ритуала тази сутрин видяхме липса на дистанция и неносене на маски“, обясни Каназирева и поясни, че всеки кмет знае какви публични мероприятия ще се провеждат на територията му. По думите й те трябва да са организирани така, че да няма масово струпване.

Ще бъде направена проверка и ако се докаже, че администрацията на Стоянов е организирала „мъжкото хоро“, то тогава на самата нея ще бъде написан акт за 2000 лева.

„Кметът обаче отрича екипът му да е организирал събитието“, уточни областната управителка пред „24 часа“.

В Пловдив са били спазени мерките при хвърлянето на Светия кръст в река Марица, подчерта Каназирева. По думите й на участниците са били направени 68 бързи антигенни тестове, като всички са били отрицателни и едва тогава те са били допуснати да се хвърлят във водите на реката.

„Това не го видяхме в града на Ботев. Там нямаше дистанция, нямаше мерки.“

Областната управителка изтъкна още, че служители на община Пловдив са раздавали маски на гражданите, които нямат. По думите й в момента тече проверка на здравната инспекция в Пловдив и полицията по повод нарушенията на участниците в Калофер.

Преди решението за глобата самият Румен Стоянов коментира, че е готов да я понесе.

Бяхме на живо на хорото в Калофер със Сурен, Марги, Иво, Милко Божанков и Ани. Да живее България 🇧🇬❤️⚔️

Публикувахте от Иванъ Радичевъ в Сряда, 6 януари 2021 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments