С 207 млн. лева финансират изграждането на 11 индустриални зони в 10 български града

3
449
Терен за индустриална зона край бургаския ж.к. "Меден рудник".
Терен за индустриална зона край бургаския ж.к. "Меден рудник". Снимка: Искра.бг

Министерството на иновациите и растежа ще подкрепи създаването и развитието на 11 индустриални зони и парка в България, главно в северната част на страната.

Те ще получат безвъзмездно финансиране на стойност близо 207 милиона лева, осигурени от Плана за възстановяване и устойчивост чрез „Програма за публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и за привличане на инвестиции („AttractInvestBG“)“.

По обявената от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” процедура кандидатстваха 20 проекта, заявявайки финансиране на обща стойност около 384 милиона лева.

Финансиране ще получат 11 индустриални парка и зони в десет града: Русе, Шумен (два индустриални парка), Свищов, Ловеч, София, Бургас, Стара Загора, Видин, Търговище и Сливен. Програмата дава приоритет на кандидатите от Северна България, с цел намаляване на регионалните дисбаланси.

Сред одобрените проекти, седем са за съществуващи индустриални паркове/зони, създадени преди 28 април 2022 г., а четири са за нови или в процес на изграждане, създадени след тази дата.

По процедурата на Министерството на иновациите и растежа, по Плана за възстановяване и устойчивост, бяха допустими за кандидатстване оператори на всички индустриални зони и паркове в страната – държавни, общински, съвместни и частни, новосъздадени или в напреднал етап на развитие. Допустими дейности за безвъзмездната финансова помощ включват изграждане и реконструкция на техническа инфраструктура, вътрешна инфраструктура в индустриалните паркове/зони, научно-изследователска инфраструктура и екологична вътрешна инфраструктура (като зарядни станции на слънчеви батерии за електромобили).

Владислав Панев: Мястото на ПП-ДБ в новия парламент е в опозиция!

Абониране
Известие от
guest

3 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] С 207 млн. лева финансират изграждането на 11 индустриалн… […]

trackback

[…] С 207 млн. лева финансират изграждането на 11 индустриалн… […]

trackback

[…] С 207 млн. лева финансират изграждането на 11 индустриалн… […]