Румен Радев: Преодоляването на демографската криза в България е невъзможно без пречупване на корупцията

0
19
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

„Преодоляването на демографската криза в България изисква пречупване на корупцията и изграждането на институции, способни да отстояват правовата държава и справедливостта.“

Това заяви президентът Румен Радев на срещата на върха по демографските въпроси в унгарската столица Будапеща. Той участва във форума на високо равнище „Семейството е ключът към сигурността“ по покана на президента на Унгария Каталин Новак.

Радев оцени високо последователната политика на Унгария в подкрепа на младите семейства и насърчаване на раждаемостта, която в дългосрочен план има потенциал да се справи с негативните демографски тенденции, характерни за повечето държави в Европа

„Хората са най-ценният капитал на всяка държава и каквито и финансови, зелени и дигитални политики да предлагаме и развиваме, те трябва да са подчинени на осъзнатото разбиране, че именно демографските процеси определят бъдещето на обществата“.

Президентът подчерта, че в момента в целия свят протичат две противоположни демографски тенденции – на бързо нарастване на населението в редица развиващи се държави, в които се отчита висок процент на млади хора и висока раждаемост и тази на много по-ниски нива на раждаемост и застаряващо население в развитите държави.

„Европа е изправена пред безпрецедентна демографска ситуация, която повдига множество въпроси за нейните икономически и социални системи и от гледна точка на сигурността“.

Той подчерта още, че нивата на раждаемост, смъртност и емиграция са основните фактори, които измерват демографските процеси, но те са в пряка зависимост от множество политически, икономически и социални фактори.

Румен Радев посочи даде за пример България, в която през последното десетилетие населението е намаляло с 850 000 души, което е най-резкият спад в модерната ни история. Въпреки това по показателите ни се вписват в средните нива в Европа, но огромната разлика е в равнището на емиграцията.

„Това  е двойна загуба за България, тъй като страната ни е инвестирала в образованието на тези млади хора и вместо те да вложат своите знания и умения у нас, те допринасят за развитието на други не само по-богати, а и по-ефективно функциониращи държави“. 

Като фактори за противодействие на демографската криза президентът открои адаптиране на финансовите стимули за отглеждане на деца, подпомагането на младите семейства, които имат проблеми с репродукцията, подкрепа за самотните родители, безплатни детски градини, данъчни облекчения за многодетни семейства при отговорно родителство и други.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments