Родолюбци отново ще се изправят срещу изборните манипулации в Турция. Включи се и ти!

0
125
Константин Бачийски
Константин Бачийски. Снимка: Искра.бг

Спомняте ли си онази история за осемдесет и деветимата българи, които през 2017 година рискуваха всичко, за да защитят България, Народното събрание и българските закони? Е, няма как да си я спомняте, защото нито един от тях не я разказва. Или защото тогава нямаше къде да я разкаже. За тази история обикновено мимолетно се сещаме около парламентарни или президентски избори, а би трябвало за нея да се говори постоянно. Година след година.

Най-интересното е това, че всички участници в историята мечтаят най-сетне тя да приключи. И не защото са се уплашили или уморили, не защото са престанали да вярват в каузата си, а защото краят на историята би означавал, че усилията им са се увенчали с успех.

През 2017 г., малко преди провеждането на парламентарните избори, бургазлията Константин Бачийски /по онова време общински съветник/ дръзва да направи немислимото. Учудвайки се, че 20 години слуша едни и същи неща за нередности при гласуванията в Турция и никой до момента не е бил направил нищо, за да спре порочните практики, той решава да вземе нещата в свой ръце. С други 88 мъже и жени решават да се изправят и опълчат на изборните манипулации, които са се превърнали в незаобиколим фактор.

Иначе казано, решават да отидат до изборните секции в Турция, където гласуват българските изселници и да опазят честността на вота. Защото там гласуването е превърнато в матрица за възпроизвеждане на десетки хиляди гласове само за една партия. По правило това е ДПС, но специално през 2017 год. ръце към вота протягат и от ДОСТ, силно подкрепяни тогава от Турция.

Бачийски и съмишлениците му създават желязна организация в рамките на законовите изисквания и разполагат членове в избирателните комисии, които да следят за спазване на изборните правила в секциите в югоизточната ни съседка.

Рискът на начинанието се крие в това, че в онзи момент в Турция е в сила военно положение и всеки от доброволците може да бъде задържан минимум 30 дни без обвинение. Затова от около 500 души, поканени да участват в мисията, се осмеляват само 89 души. Пазители на българския закон и държава.

Бачийски и неговите сподвижници ползват квотата на парламентарно представена сила и се регистрират като членове на избирателни комисии. Придържат се до маниакалност до последната буква на законите. И българските и турските. Защото в крайна сметка това е тяхната единствена цел. Законите да бъдат спазени.

Константин Бачийски и екипът му изготвят до най-малкия детайл цялостната организация. С лични контакти и финанси урежда транспорта на групата, провежда логистиката при пълна конфиденциалност и спазване на законите. Покриват като членове на избирателните комисии всички секции в Истанбул, Одрин, Гебзе, Текирдаг, Измир, Бурса, Анкара… навсякъде в Турция, където ще гласуват българските изселници.

В изборния ден осъществяват безкомпромисен контрол и не позволяват на изселниците да гласуват два или три пъти в различни секции, защото заради липсата на адресни регистрация в Турция това е напълно възможно.

Осемдесет и деветимата в изборните секции настояват всеки един гласуващ да попълва собственоръчно вътре в секцията декларация, както изисква законът. На български език! По този начин в секции, където на предходни избори са отчетени по 2000 – 2500 гласа, в края на изборния ден се оказва, че са гласували 600-700 до 1000 избиратели. Защото чисто физически до урните могат да отидат точно толкова избиратели. Нито човек повече. Между 700 и 1000. Не 2500 души.

Пред изборните секции се натрупват гневни тълпи. А времето изтича. Бачийски и доброволците му търсят съдействие от посолството, от Външно министерство, от турската полиция, но в много голяма част от времето са сами срещу всички. И единственото, с което разполагат, е смелостта и Българския избирателен закон, на който се позовават и чието спазване изискват.

Въпреки натиска, заплахите, опитите за подмяна на вота чрез напъхване на бюлетини в урните осемдесет и деветимата удържат с цената на всичко реда.

Гласуването приключва. Започва преброяването на гласовете във всичките изборни секции, където са гласували българските изселници в Турция. Резултатите са шокиращи. Отчетени са близо 50 000 гласа по-малко в сравнение с предходни избори.

Една нова партия, силно подкрепяна от Турция, не получава планираната подкрепа и остава извън Народното събрание на България. Не и достигат около 35 000 гласа, може би точно тези, които не събира от Турция. А най-голямата изненада е породена от това, че в изборните секции в Турция за пръв път се отчитат повече гласове дори за ГЕРБ, за БСП и за други български партии.

Историята не приключва дотук.

Самотната битка на Константин Бачийски и неговите съмишленици продължава през 2021 г. на изборите за Народно събрание. Доброволците бдят за спазването на изборния закон и на изборите през април същата година. Въпреки че някои от приетите в последния момент промени в изборния закон буквално ги поставят в тежка ситуация.

Там са и през юли 2021 г. И всеки път преминават през истински ад. И са сами срещу всички.

Днес Константин Бачийски и „четниците“ му отново стягат редиците. Звънят, призовават, търсят хора, които са готови да рискуват и да отидат с тях като наблюдатели и членове на избирателните комисии във всички онези изборни секции, където ще гласуват българските изселници в Турция.

Защото на 2 октомври тези секции вече ще бъдат 166. Никога не е имало толкова секции досега. И никой друг няма да следи за това дали един изселник не е гласувал един, два или три пъти, дали попълва собственоръчно декларацията си на български език или някой му я връчва предварително написана извън секцията и му е казал за кого да гласува.

Никой няма да следи за честността на вота. Освен доброволците на Константин Бачийски. Ако не искате да ги изоставите за кой ли път в самотната им битка за защита на българските закони, присъединете се към тяхната мисия.

Можете да се включите в организацията на тел. 0878 602982. Защото Бачийски и сподвижниците му вярват непоколебимо, че по време на изборите за българското Народно събрание Изборният закон трябва да бъде спазен до последната буква. А нарушителите ще се срещнат отново с Пазителите на България и българския парламент.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments