Радев: Правителството готви да похити Конституцията и да смени националния празник

0
15
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: БТА

„Явно управляващата коалиция не чува хората. Цените растат, скандалите се множат, а те се готвят да похитят Конституцията, да сменят националния празник, да подчинят политически МВР и службите, за да се окопаят във властта.“

Това каза президентът Румен Радев. Държавният глава посочи, че действията на сегашното правителство отклоняват България от демократичния й път на развитие, тъй като са в конфликт с европейските принципи и норми за правене на политика.

„Помолен да коментира подадената оставка от главния секретар на МВР и задълбочаващото се кадрово напрежение в министерството, президентът посочи, че уважава мотивите на Петър Тодоров, с които той се оттегля от поста и че това е поредният достоен професионалист, когото управляващите са принудили да напусне. Коалицията иска да превземе местната власт чрез МВР и да използва службите за тяснопартийни, а дори и лични цели“, подчерта Румен Радев.

Запитан за обсъжданите от изпълнителната власт идеи за ограничаване на президентските правомощия в Конституцията, Румен Радев определи действията на коалицията като пример за задкулисно управление.

„Няма абсолютно никакво значение какво говори акад. Денков. Важно е какво вършат бащата на Кирил Петков, Бойко Борисов, Асен Василев и Делян Пеевски. На всички е ясно, че държавата се управлява задкулисно“, заяви прeзидентът. Държавният глава добави, че когато държавата се управлява задкулисно, тя е слаба, а когато държавата е слаба – мафията е силна. В отговор на въпрос за признанията на лидера на ГЕРБ, че е имал срещи с Алексей Петров, на които е обсъждано създаването на настоящото правителство, президентът призова участниците в тези разговори да дадат обяснения.

Президентът припомни и думите си при отбелязването на годишнината от Шипченската епопея, че 3 март е червената линия на народното търпение и че българското общество ще защити своята история, достойнство и бъдеще с всички демократични средства.

„А, ако се наложи, и с всенародно допитване“, подчерта още държавният глава.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments