Путин може да свика всички войски, които иска, но Русия не може да ги обучава или подкрепя

0
28
Президент на Русия Владимир Путин
Президент на Русия Владимир Путин. Снимка: Архив

Владимир Путин може да извика всички войски, които иска, но Русия няма начин да осигури на тези нови войски обучението и оръжията, от които се нуждаят, за да се бият в Украйна в скоро време, съобщава „CNN“.

Тъй като инвазията му в Украйна се проваляше и тръгна на зле, руският президент обяви в сряда незабавната „частична мобилизация“ на руски граждани. Министърът на отбраната на страната Сергей Шойгу уточни по руска телевизия, че страната ще призове 300 000 резервисти. Ако в крайна сметка се сблъскат с украински оръдия на фронтовата линия, те вероятно ще станат най-новите жертви в инвазията, която Путин започна преди повече от седем месеца и която доведе до провал на руската армия в почти всеки аспект на съвременната война. Алекс Лорд, специалист по Европа и Евразия във фирмата за стратегически анализ Sibylline в Лондон, изтъква:

„Руските военни в момента не са оборудвани за бързо и ефективно разполагане на 300 000 войници в резерва.“

„Русия вече се бори да оборудва ефективно професионалните си сили в Украйна след значителни загуби на оборудване по време на войната“, смята Лорд.

Неотдавнашната украинска офанзива, при която Киев си върна хиляди квадратни метри територия, взе значителни жертви.

Институтът за изследване на войната по-рано тази седмица коментира, че анализът на западни експерти и украинското разузнаване установи, че Русия е загубила 50% до 90% от силата си в някои части поради тази офанзива, както и огромни количества броня. И това идва в допълнение към зашеметяващите загуби на оборудване по време на войната.

Уебсайтът за разузнаване с отворен код Oryx, използвайки само загуби, потвърдени от фотографски или видео доказателства, установи, че руските сили са загубили повече от 6300 превозни средства, включително 1168 танка, от началото на боевете. Якуб Яновски, военен анализатор, който допринася за блога Oryx, направи следния коментар:

„На практика те нямат достатъчно модерно оборудване… за толкова много нови войски.“

JT Crump, главен изпълнителен директор на Sibylline и ветеран от 20 години в британската армия, каза, че Русия започва да страда от недостиг на боеприпаси в някои калибри и търси източници на ключови компоненти, за да може да поправи или да създаде заместители на оръжия, изгубени на бойното поле. Загубени са не само танкове и бронетранспортьори. В много случаи руските войски не са имали основните неща в Украйна, включително ясна дефиниция за какво рискуват живота си.

Въпреки заповедта за мобилизация от сряда, Путин все още нарича Украйна „специална военна операция“, а не война.

Украинските войници знаят, че се бият за родината си. Много руски войници нямат представа защо са в Украйна. Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис отбеляза това в сряда, наричайки обявяването на частичната мобилизация на Путин „признак на отчаяние“. Той изтъкна:

„Мисля, че хората определено не искат да участват във война, която не разбират… Хората биха били отведени в затвора, ако нарекат войната на Русия в Украйна война, а сега изведнъж трябва да влязат и бийте го неподготвени, без оръжие, без бронежилетки, без каски.“

Но дори и да имаха цялото оборудване, оръжия и мотивация, от които се нуждаят, бързото обучение на 300 000 войници за битка би било невъзможно, смятат експерти.

„Сега в Русия не съществуват нито допълнителни офицери, нито съоръжения, необходими за масова мобилизация“, заяви Трент Теленко, бивш одитор по контрол на качеството на Агенцията за управление на договорите за отбрана на САЩ, който е изучавал руската логистика.

Реформите през 2008 г., насочени към модернизиране и професионализиране на руската армия, премахнаха много от логистичните и командни и контролни структури, които някога са позволили на силите на стария Съветски съюз бързо да обучават и екипират огромен брой мобилизирани наборници. Лорд от Sibylline прогнозира, че ще са необходими поне три месеца, за да се съберат, обучат и разположат руските резервисти. Той обясни:

„По това време ще бъдем в дълбините на украинска зима. По този начин е малко вероятно да видим приток на резервисти да има сериозно въздействие върху бойното поле до пролетта на 2023 г. – и дори тогава те вероятно ще бъдат зле обучени и зле оборудвани.“

Марк Хертлинг, бивш генерал от американската армия и анализатор на „CNN“, каза, че е видял от първа ръка колко лошо може да бъде обучението на руснаците по време на посещения в страната. В Twitter Хертлинг написа:

„Беше ужасно… елементарна първа помощ, много малко симулации за пестене на ресурси и… най-важното… ужасно ръководство.“

И още:

„Поставянето на „новобранци“ на фронтовата линия, която е била разкъсана, с нисък морал и които не искат да бъдат (там), предвещава още по-голяма (руска) катастрофа.

„Зашеметяващо.“

Теленко е на мнение, че новомобилизираните войски вероятно ще станат само последните жертви във войната на Путин.

„Русия може да съставя органи. Тя не може бързо да ги обучава, оборудва и най-важното да ги ръководи.“

„Необучени вълни от 20 до 50 души с автомати АК и никакви радиостанции няма да се разпаднат при първата украинска артилерийска или бронирана атака“, подчерта още той.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments