Путин е разговарял с Ердоган: Какво са обсъдили?

0
71
Президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: T.C. Cumhurbaşkanlığı, Facebook, Архив

Руският и турският президент са разговаряли по телефона, като акцентите са били конфликтите в Сирия и Украйна, сътрудничеството в енергетиката и „зърнената сделка“. По-специално внимание беше обърнато и върху рекордния ръст на търговския оборот.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган са коментирали възможността да бъде създаден регионален газов хъб в Турция на фона на скорошните преговори в Истанбул с участието на председателя на управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер.

От пресцентъра в Кремъл разкриват, че „зърнената сделка“, сключена на 22 юли с посредничеството на ООН и Турция, отново е била обсъдена. Русия настоява, че тя е комплексна и предвижда не само износ на зърно от черноморските пристанища в Украйна, но и на торове и селскостопанска продукция от Русия. Във връзка със случващото се в Украйна, от руския пресцентър пишат:

„Владимир Путин изложи принципните си оценки на ситуацията около Украйна.“

Лидерите са дискутирали и изпълнението на подписания през 2019 година в Сочи двустранен меморандум за Сирия. Той предвижда кюрдските бунтовници да бъдат изтеглени на 30 километра от границата между Сирия и Турция. Предвижда се Министерствата на отбраната и външните работи на двете страни да поддържат тесни контакти в тази насока.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments