Проучване: Байдън е „стар“, а Тръмп е „корумпиран“

0
48
Джо Байдън/Доналд Тръмп
Снимка: Facebook

Президентът на САЩ Джо Байдън е „стар“ и „объркан“, а бившият държавен глава Доналд Тръмп е „корумпиран“ и „нечестен“. Това са едни от основните епитети, които американците са използвали, когато по време на проучване на общественото мнение са били помолени да опишат демократа, управляващ страната в Белия дом, и републиканеца, който към днешна дата е в най-добра позиция да се изправи срещу него на изборите догодина, предаде „Associated Press“.

Нелицеприятните портрети на двамата влиятелни политици се очертават ясно в новото проучване на Центъра за изследване на обществените отношения на „Associated Press“NORC, в което е бил зададен отворен въпрос относно това какво изниква първоначално в ума на хората, когато си помислят за тях. Що се отнася до Байдън, най-голям процент от запитаните пълнолетни американски граждани, включващи както такива с демократически политически възгледи, така и такива, подкрепящи републиканците, изтъкват възрастта му като основен аргумент за своята позиция. Въпреки, че понастоящем действащият президент е на 80 години – само с три години по-възрастен от Тръмп, много американци изразяват реални опасения относно способността му да продължи да изпълнява отговорностите си, докато е начело на страната.

Както е известно, срещу Тръмп са заведени 4 дела, в които са повдигнати общо 91 сериозни обвинения. По тази причина личността му предизвиква асоциации като „корумпиран“, „непочтен“, „лош“ и други подобни преобладаващо негативни коментари. Част от участвалите в проучването определят бившият държавен глава като „лъжец“ и „нечестен човек“. Интересен факт е, че 8% от хората го описват с изцяло положителни коментари, сред които „добър“.

По-задълбоченият поглед на обществените нагласи не разкрива особено обещаваща перспектива в политически план за Байдън или Тръмп. И макар че много от критиките отразяват познатото партийно разделение в страната, проучването показва, че нито един от двамата не е застрахован от критики от страна на собствената си партия, както и такива от страна на гласоподавателите.

„Той изглежда така, сякаш е нечий мил дядо, а не някой, който е начело на властта“, споделя мнението си за Байдън Джъстин Кембъл, 27-годишен младеж, който подкрепя демократите и работи като охранител в района на Брукхейвън в Мисисипи. Той обаче е още по-негативно настроен към Тръмп, като твърди, че бившият президент „се държи като дете от детската градина, когато хората му казват „Не“.

Подобни нагласи се оказаха често срещани в отговорите на участниците в анкетата. Цели 26% от анкетираните са използвали думи като „стар“ или „остарял“, за да опишат Байдън, а други 15% споменават епитети като „бавен“ и „объркан“ отново, за да изразят мнението си за него. Други 10% са дали общо взето негативни коментари за президента, а 6% са употребили думи като „корумпиран“ и „непочтен“, говорейки и за двамата политици. Едва 6% възприемат Байдън като „президент“ и „лидер“, а 5% го смятат за „силен“ и „способен“ – това са основните положителни коментари за държавния глава.

Резултатите сочат, че възрастта на Байдън се споменава често дори сред гражданите с демократични възгледи, като 28% от тях я изтъкват като нещо изключително важно. Хората, които смятат така, съставляват значително по-висок процент от тези, които посочват лидерските му качества като убедителни (11%) или силата и способностите му да изпълнява длъжността си добре (11%).

Негативните коментари за Тръмп са съсредоточени не върху възрастта, а върху моралните му качества и поведение, като анкетираните често изтъкват думите „гръмогласен“, „гневен“, „луд„, „опасен“, както и „нарцисист“, описвайки личността му. Едва около под 10% са отговорили с думи като „силен“ и „способен“.

Проучването илюстрира открито и познатите идеологически разделения сред народа. Изводите са, че граждани, подкрепящи републиканците, са по-склонни  да използват думи като „бавен“ и „объркан“ спрямо тези, които застават зад демократите, за да опишат Байдън (25% към 7%), както и думи като „корумпиран“ и „непочтен“ (14% към 0%) и „слаб“ или „неквалифициран“ (9% към 2%).

Междувременно, по отношение на Тръмп най-често срещаните коментари сред републиканските поддръжници са като цяло положителни – „силен“, „с изразен патриотизъм“, „лидерски качества“ и др. Въпреки това дори някои републиканци използват негативни думи, за да опишат Тръмп, включително етикети като „гръмогласен“ или „гневен“. Други споменават, че той демонстрира арогантност, помпозност, нарцисизъм и други като цяло негативни коментари.

Демократите от своя страна са по-склонни от републиканците да посочат в отговорите си термина „корупция“ и „нечестност“, за да опишат Тръмп. 7% от демократите споменават темите за расизма, фанатизма и хомофобията сред основните думи, с които описват бившия президент. Тези думи обаче почти не са споменати от републиканските поддръжници в проучването.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments