Протести против здравните пропуски в много градове във Франция

0
25
Протест във Франция
Протест във Франция. Снимка: Florian Philippot, Facebook, Архив
Протест във Франция
Снимка: Florian Philippot, Facebook

Френски полицаи на мотоциклети са използвали сълзотворен газ по време на демонстрация срещу здравните пропуски в Париж вчера, след като някои от протестиращите са започнали да ги замерват с предмети. Тя е била организирана от „жълтите жилетки“, уточняват от „BFMTV“.

Вчера е било обявено, че ще има три демонстранции във френската столица с начало от площад „Трокадеро“, от площада на Бастилията (по инициатива на „жълтите жилетки“) и от Държавния съвет. Те са били срещу задължителните здравни пропуски при посещение в ресторанти, кафенета, музеи или театри във Франция, предава „bTV“.

Организатор на протеста, тръгнал от „Трокадеро“, е бившият заместник-председател на крайнодесния Национален сбор, а сега лидер на създадената през 2017 г. партия на Патриотите Флориан Филипо.

След миналата национална мобилизация на 17 юли, в цяла Франция са насрочени демонстрации срещу разширяването на задължението за здравни сертификати и задължителното ваксиниране за някои професии. Същевременно 76% от французите одобряват решението на президента Еманюел Макрон да наложи задължителна ваксинация за медицинския персонал и други професии под заплахата от глоби.

Шествия срещу задължителните здравни пропуски е имало и в Тулуза, Марсилия, Нант, Страсбург и други френски населени места.

Приблизително 4000 души са се събрали на шумна демонстрация в Страсбург срещу здравните пропуски и задължителните имунизации. Те са скандирали „Свобода, свобода“ и са призовали Макрон да си подаде оставката, предава „Франс прес“.

Демонстрантите в Лил са били около 2000 и сред тях е имало хора на всякаква възраст, също скандиращи „Свобода, свобода“. Някои от тях са носили плакати с надписи:

„Вирусът, това е Макрон“.

Стотици са излезли и по улиците на Марсилия, също викайки „Свобода, свобода“ или „Макрон, не искаме твоя пропуск“. Демонстрацията им е започнала от старото пристанище до префектурата под звуците на аплодисменти и свирки.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments