Проф. Витанов: Проблемът не е броят на леглата, а недостатъчният медицински персонал

0
13
Николай Витанов
Снимка: Скрийншот от репортаж на БНТ

В момента се намираме точно в пика на петата COVID вълна. Той ще отмине, „когато пречупим тренда на новите случаи и на заетостта на леглата в болниците“. С първия вече се справихме, остава заетостта на интензивните легла. Лечебните заведения обаче имат свободен капацитет. Темата коментира математикът проф. Николай Витанов.

Пред „NOVA“ той каза още, че вижда проблем не е толкова в местата, колкото в това дали ще има достатъчно медицински персонал, който да обслужва пациентите. В тази връзка са и взетите от здравното министерство мерки и призивът за доброволци.

Според професора засега у нас няма област, която да надминава зона 4 спрямо класификатора на МЗ. 

Бившият директор на УМБАЛ „ПИРОГОВ“ д-р Спас Спасков коментира анализа „Индекс на болниците”, според който смъртността при хоспитализираните е 18,3 на 100. Според медицинското лице точно това още от началото на епидемията е наложило да се гледа с повишено внимание „на този епидемичен процес“.

Двамата споделят виждането, че се е повишила и общата смъртност. Следва да се направи изводът, че COVID-19 влияе особено много за леталния й изход.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments