Проф. Стоилов: ВСС изнесе щита пред Гешев много напред, за да не може никой да повтори това действие

1
24
Янаки Стоилов
Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Министърът на правосъдието проф. д-р Янаки Стоилов не е изненадан от резултатите на Висшия съдебен съвет /ВСС/. Той не е имал илюзии, че ще приемат предложението му. В ефира на „NOVA“ коментира, че в края то е било оставено без разглеждане, което е странно.

„В обществен план това обсъждане изпълни своето предназначение. Хората чуха мотиви, аргументи и видяха резултата.“, добави той.

Проф Стоилов продължава да е убеден, че в българската Конституция има средства и инструменти, чрез които може да се постави въпросът за отговорността на тримата най-висши в държавата. Според него опитът този въпрос да бъде преустановен от ВСС още във фазата на допустимост, сочи, че сред мнозинството в Съвета има притеснение.

„Ако темата се допусне за обсъждане, би могло да се спори доколко е основателно едно или друго искане. Моите основания се съдържат в Конституцията – системно неизпълняване на задълженията и действия, накърняващи престижа на съдебната власт. Според мен ВСС се опитаха да изнесат щита пред главния прокурор много напред, за да не може никой след мен да повтори това действие.“

Служебният министър сподели тезата си, че ако се намираме в правова държава, то не би трябвало у нас да има недосегаеми лица. Той подчерта, че някои бъркат независимостта на съдебната власт с недосегаемост.

„С някои от членовете на ВСС ние имаме не просто различия по фактите, но и концептуални различия. Някои от тях разбират разделението на властите, като невъзможност едната да се занимава с това, което върши друга“, посочи още той.

Конституцията трябва да се защити и да се потърсят възможности за тълкуването й по тези спорни въпроси, категоричен е правосъдният министър и добави, че ВСС може да прилага тези текстове, по своя преценка.

„Един от големите проблеми на нашата система е недостатъчната предвидимост на съдебните актове. Когато правосъдието не е достатъчно предвидимо, у хората се създава усещането, че това е някаква мистична дейност и има други интереси, които движат решенията“, заключи министърът.

Абониране
Известие от
guest
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
София Янакиева
София Янакиева
1 година по-рано

НЯМА НАЧИН,ДА НЕ СЕ НАМЕРИ НАЙ ТОЧНИЯ ПОДХОД СЪГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА КОЙТО ДА НЕ НАМЕРИ ИЗХОД ,КАК И ПО КАКЪВ НАЧИН ГЛ.ПРОКУРОР ДА БЪДЕ СВАЛЕН ОТ ТАЗИ ДЛЪЖНОСТ,КОГАТО СРЕЩУ НЕГО ИМА И ФАКТИ И АРГОМЕНТИ,ГЕШЕВ ЗАСЛУЖАВА ДА БЪДЕ ИЗХВЪРЛЕН !