Проф. Денков: Представеното от Николай Василев /ИТН/ неминуемо ще доведе до социален сблъсък

0
50
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Президентство

Служебният министър на образованието проф. Николай Денков е отказал предложението да влезе в състава на проектокабинета на „Има такъв народ“ /ИТН/  заради различия в разбирането как трябва да се случват нещата. Това разказа самият той пред „bTV“ тази сутрин.

Проф. Денков сподели, че разговорите от името на партията са били водени с Николай Василев. Именно представените от него идеи за програми не са се понравили на просветния министър.

Той каза, че „по това какво трябва да се случи, няма различия. Разликите идват в това как да се случат нещата“

Своите виждания представи и Асен Василев. Неговият план споделя напълно проф. Николай Денков. Той подкрепя актуализацията на бюджета, в който е помислено за пенсиите, за средства за медиците, както и за подготовка на бизнес сектора, ако бъде затворен отново в случай на следваща COVID вълна.

Представеното от Николай Василев е точно в обратната насока, смята образователният министър от служебния кабинет. В идеите на финансиста от ИТН такава актуализация на хазната няма. Липсата на средствата, предвидени за различните сфери, „ще доведе до социален сблъсък между различните групи“.

Тоест, конкретизира проф. Денков – ако бъдат поискани пари за таблети и лаптопи за идната учебна година, това ще се сблъска с исканията за запазване на допълнителните средства на пенсионерите. Подобен конфликт е „несправедлив“, категоричен е министърът.

Балансът звучи като да е изгубен, когато данъците биват намалени, а изтичането на разходите не се поставя като акцент, смята проф. Денков. Сметките на Николай Василев не излизат на практика, докато планът от Асен Василев е ясен – както за тази, така и за следващата календарна година.

Просветният министър обобщи в заключение, че най-важно към момента е мандатът да бъде завършен по начина, по който е и започнат. Обявените приоритети трябва да се отметнат до края на юли, „нямам други“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments