Пресечната точка между генетиката и обществения интерес в Бургас

0
124
Константин Бачийски. Снимка: ПП СЕК
Константин Бачийски. Снимка: ПП СЕК

Пълна защита на общинска инвестиция в размер на почти 3 млн. лв, които ще бъдат вложени в създаването на Научно-изследователски център по генетика в Бургас, поиска председателят на групата общински съветници на СЕК Константин Бачийски.

Той аргументира предложението си пред Общинския съвет с това, че не е нормално общината да осигури почти 99% от необходимите средства за създаване на авангардна научна организация от такъв мащаб, а всички решения в бъдещата структура да се взимат с обикновено мнозинство 50% плюс един от гласовете на членовете.

За да бъде избегната възможността в бъдеще някои от участниците в управлението на научния център да отстранят в някакъв момент по една или друга причина Община Бургас, която ще е първоначално основния източник на финансиране, Константин Бачийски предложи всички решения в организацията да се взимат с мнозинство от 4/5.

Смисълът на тази промяна е никакви трансформации на параметрите на публично-частното партньорство да не заплашват членството и тежестта на участие на Общината в сдружение „Югоизточен иновационен център по генетика и биотехнологии“.

Сред първоначалните учредители са още Медико-диагностична лаборатория „Лина“, МБАЛ „Лайф Хоспитал“, университет „Проф. д-р Асен Златаров“, и МБАЛ „Д-р Маджуров“, като в последствие се очаква да се присъединят и други партньори. Тези партньори ще внесат по 5000 лв, а общината ще осигури 3 000 000лв от инвестицията.

Първоначално представители на мнозинството в общинския съвет заявиха несъгласието си с тази промяна, но идеята на Бачийски получи пълна подкрепа от кмета на община Бургас Димитър Николов и съответно от мнозинството.

„За пореден път дадохме пример за това, че когато ние от ПП Средна европейска класа правим предложение в защита на обществения интерес, го оформяме по такъв начин, че дори и мнозинството да го подкрепи. Въвеждането на условието всички решения да се взимат с 4/5 от гласовете прави почти невъзможно гласът на Община Бургас да бъде пренебрегнат, а щом ще даваме почти 3 млн. лв от парите на бургазлии, ние трябва да защитим тези пари. Нали се заклехме, че ще пазим интересите на хората от Бургас, днес го направихме“, коментира след гласуването Константин Бачийски.

Съветникът препоръча и администрирането на бъдещия научен център да става чрез дружество, регистрирано по Търговския закон, т.е чрез юридическо лице, за да може общината като член с най-висока финансова вноска да доминира при решенията, но от общинска администрация поясниха, че вече са избрали създаването на центъра да бъде чрез сдружение, в което всички участници имат равен глас независимо от финансовия си принос.

Научният център по генетика ще позволи развитието на „персонализираната“ медицина в Бургас, ще осигури възможност за привличане на учени от цялата страна, които ще могат да работят в бъдещата лаборатория за геномни изследвания.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments