Румен Радев: Погазването на закона от главния прокурор уронва устоите на правовата държава

0
97
Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев, Снимка: Президентство

Президентът Румен Радев обвини главния прокурор Иван Гешев в системно погазване на закона и на обществения интерес. Според държавният глава той се стреми да пази на всяка цена правителството. А и определени олигарси. Това се случва като атакува неудобните. По този начин обаче той уронва устоите на правовата държава. Това според Радев изисква реакция от цялата правосъдна система.

Във Велико Търново държавният глава каза, че вярва, че с общи усилия ще бъде даден реален шанс на прокурорите в България да стартират истинска борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона.

Радев коментира и доклада на Европейската комисия, в която са отправени редица критики към нашата страна. Според президента в него се констатират проблеми, които са очевидни за българите от много години, предаде „bTV“.

Държавният глава подчерта, че когато става въпрос за доклада, трябва да се има предвид, че чрез него Европейският съюз е критичен към самия себе си, защото той е едно самопризнание за дългогодишен провал в борбата с корупцията.

Радев каза още, че продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка е доказателство за това, че действията на правителството в София не получават европейска индулгенция. Според него това се случва именно заради провала в борбата с корупцията.

Президентът отново изрази подкрепа и към протестиращите вече 85 дни български граждани. Той подчерта, че те са спрели да чакат решения отвън за справяне с корупцията на управляващите и се борят, за да си върнат държавата.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments