Премиерът за COVID ситуацията у нас: Ако болниците изнемогват, пак ще има ограничения

0
113
Бойко Борисов. Снимка: МС
Бойко Борисов. Снимка: МС

„Няма да се поколебаем да наложим отново по-строги мерки, колкото и да страдат финансите и икономиката.“

Това обяви днес премиерът Бойко Борисов по време на работното заседание, в което участваха здравният министър проф. Костадин Ангелов и представителите на Националния оперативен щаб по повод информацията, че се запазва тенденцията за ръст на COVID случаите у нас, а британският щам разболявал все по-млади хора. Ако се наложи ще бъдат въведени допълнителни мерки, категорични са здравните власти.

„Противник съм на мерките със заповеди, но ако болниците изнемогват, ще наложим ограничения“, добави премиерът и уточни, че ваксинацията трябва да продължи активно. Над 100 000 дози ваксини има в момента в страната, което позволява имунизиране на по 15 000-20 000 желаещи на ден.

„Регионалните здравни инспекции трябва да прилагат строг контрол, а областните щабове имат всички права да затварят ресторанти, училища, детски градини, да спират организираните екскурзии и всяка рискова дейност“, припомни премиерът.

След вчерашната среща на здравния министър с директориите на РЗИ-тата в страната е отчетено тревожната ситуация в 9 области у нас.

„В тази връзка с колегите от тези области коментирахме решението за въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, които да доведат до резултат и контрол на заболяването в тези области“, заяви Ангелов и посочи най-големия според него към настоящия момент проблем – бързото запълване на болничните легла.

Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев обаче мерките трябва да максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система.

Председателят на НОЩ и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски също изрази опасения относно изчерпването на болничните легла. Обезпокоително според него освен показването на заболеваемостта е ръста на смъртността.

От четвъртък започва работата на всички ваксинационни кабинети чрез записалите се в електронната система. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви, че у нас има регулярни доставки на ваксини. Общото потвърдено количество за март е 300 000 дози и се очаква потвърждение на още 200 000 дози ваксини.

„Имаме вече индикативни количества и за април. За ваксината на „Pfizer-BioNTech“ има увеличение с над 2 пъти очакваните доставки за април – около 250 000 дози. За ваксината на „Moderna“ – над 80 000 дози и очакваме потвърждение за ваксината на „AstraZeneca“, информира още Кирилов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments