Премиерът и агроминистърът ще посетят Садово

0
109
Кирил Петков
Кирил Петков. Снимка: Министерски съвет

Днес премиерът Кирил Петков ще посети Садово, съобщиха от правителствения пресцентър.

Предвижда се министър-председателят да се срещне със земеделски производители, чиято реколта е силно засегната от падналата градушка. На визитата ще присъства земеделският министър Иван Иванов. Двамата ще дадат пълна информация за това как ще бъдат компенсирани щетите.

Припомняме, че унищожителната градушка с големина на орех падна в Садово на 31 май. За около 15 минути всичко побеля. В резултат на това цялата реколта беше съсипана. Хиляди декари с царевица, пшеница и слънчоглед бяха прекършени.

Причината за градушката се оказа забрана за стрелба по градоносните облаци заради прелитащ пътнически самолет.

Последваха протести от страна на земеделските производители. Те настояха за обезщетения за реколтата, която е била унищожена. Много от недоволните хора обаче не вярват, че ще им се помогне, тъй като разказват, че още не са получили средства за предишните поражения.

Същевременно агроминистърът увери, че земеделците ще бъдат обезщетени с всички инструменти, които държавата и Европейският съюз предоставят. Тази година в държавния бюджет са предвидени 5 млн. лв. за обезщетения на земеделски стопани в резултат на неблагоприятни климатични условия. Какви средства ще получат зависи от това какви площи ще бъдат заявени. При доказано 100% увреждане на продукцията, обезщетението покрива до 80% от разходите по методика, която работи от години.

Министър Иванов увери, че държавата стои зад земеделците и че те нямат основания за притеснения, че няма да бъдат обезщетени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments