ПП „Възраждане“ се обяви за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в детските градини

0
820
ПП
ПП "Възраждане". Снимка: ПП "Възраждане"

Народните представители от „Възраждане“ Димитър Гюрев, Ивайло Папов и Георги Георгиев внесоха предложение за промени в бюджета между първо и второ четене, които касаят увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в детските градини, които са с общинско финансиране.

„Нашето предложението е средствата, отделени за тях да бъдат увеличени с 50 млн. лв., което е между 10% и 15% ръст на заплатите. Парите ще дойдат от предназначените за капиталови разходи суми, част от които всяка година остават неусвоени“, каза народният представител Ивайло Папов по време на обсъждане в комисията. 

Заплатите на непедагогическия персонал в детските градини чувствително изостават от тези на учителите.

„Тези служители освен много натоварени, са и хората, които се грижат целодневно за най-малките деца. Поради ниското възнаграждение, позициите са все по-неатрактивни за младите хора, без значение дали става дума за „помощник-възпитател“, „домакин“, „касиер“ или „счетоводител“. По тази причина и средната възраст на заетите в тази сфера непрекъснато расте. Ако доходите на тези служители не се повишават поетапно, докато не достигнат средни за страната нива, има реална опасност в не далечно бъдеще да се изправим пред угрозата да има недостиг на желаещи за тези позиции. Изключително важно е за хората, които отговарят за грижата нашите деца, да бъдат създадени необходимите условия, а едно от основните е нивото на работната заплата“, каза още Ивайло Папов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments