Пожарът в „Дунарит“ е потушен, няма пострадали

0
224
Полиция
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Пожарът в цех за тротил във военния завод „Дунарит“, който избухна преди обед, е потушен. Всички служители на завода бяха евакуирани.

Няма опасност за работещите в завод „Дунарит“ и хората, живеещи наоколо, след пожара, който пламна днес преди обед в цеха за работа с взривни вещества, предаде БНР.

Работници разказаха, че към 11 часа им е било съобщено да се евакуират. Към 13.00 часа пожарът бе потушен без да се стигне до взрив.

Служител на завода обясни, че казан, в който се забъркват взривни вещества, се е самозапалил.

Предприети са действия за ограничаване на вредните последици от инцидента. Всички налични екипи на пожарната са насочени към мястото.

В близките село Николаево и град Мартен бяха изведени децата от детските градини и училищата, за да се избегнат наранявания при евентуална взривна вълна.

На този етап не се очакват по-тежки произшествия. Имаше опасност огънят да се разпространи в гората и да засегне други обекти, но тя беше предотвратена.

Ръководството на завода е предприело всички мерки за сигурността на хората. Собственикът на „Дунарит“ Емилиян Гебрев коментира, че към момента не може да се каже откъде е тръгнал огънят.

Това е поредният инцидент във военен завод през последните години и първи в „Дунарит“.

През последните години загинаха общо 19 и бяха ранени 18 души при взривове в „Арсенал” Казанлък, Горни Лом, Ловнидол, Петолъчката, Костенец, Мъглиж, Иганово.

Заводът „Дунарит“ е обект на сериозен интерес. За собствеността му се водят съдебни битки, които избухнаха след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Борбата е между оръжейния търговец Емилиян Гебрев и офшорната компания „Виафот“, която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски.

В същото време държавата обяви, че също ще се опита да придобие завода.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments