„Федотов“ е бил отседнал в хотел до офиса на Емилиян Гебрев

0
483
Хотел
Хотел "Орбита" София. Снимка: архив

Денис Сергеев, агентът на ГРУ на Русия с псевдоним „Сергей Федотов“, е отседнал в хотел до офиса на оръжейния производител Емилиян Гебрев в София през април 2015 г., съобщава в. „24 часа“.

По това време бяха отровени Гебрев, синът му Христо и производственият директор на „Емко“ Валентин Тахчиев.

„Федотов“ е заснет от охранителни камери в района на хотел „Орбита“, намиращ се в сгрдата, където е и офисът на оръжейното дружество на Гебрев. Според неофициална информация на „24 часа“ руският агент е бил засечен с автомобил, нает от него при посещението му в България през 2015 г.

Денис Сергеев е заподозрян като съучастник в отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал в британския град Солсбъри през март 2018 г. Самоличността му бе разкрита от британския разследващ сайт „Белингкат“, който миналата седмица съобщи, че руските власти активно заличават всички следи за съществуването на „Федотов“ в информационните им масиви.

Именно предполагаемата връзка на агента на ГРУ с отравянето на Гебреви и Тахчиев стана повод в разследването на българския случай да се включат и британските служби. Според „достоверен източник“ на „24 часа“ от съвместното разследване вече е напълно сигурно, че българският оръжееен производител е е станал обект на нападение, а не се е натровил случайно с пестициди в консумирани от него салата и кафе.

Тази версия бе изнесена първоначално от главния прокурор Сотир Цацаров, който впоследствие обаче уточни, че със сигурност не става въпрос за хранително натравяне. Самият Гебрев твърди, че основният мотив за атаката срещу него е тогавашното му намерение да придобие русенското оръжейно дружество „Дунарит“.

Едната версия, по която се работи, е сделка в Украйна за над милион евро. Тя е станала малко преди през април 2015 г. Гебрев да бъде натровен с инсектициди. Втората версия е, че отравянето не е направено от руските служби, а от техни агенти по частна поръчка като причина за това било, че Гебрев е изместил руски оръжейни търговци от крупни сделки в Индия, Африка и Афганистан.

„Федотов“ и взривовете във „ВМЗ Сопот“

Бившият военен министър Бойко Ноев заяви по този повод пред БНР, че посещението на руски гражданин, който е идвал в България две седмици преди отравянето на оръжейния бизнесмен, съвпада с два взрива в оръжейния завод „ВМЗ Сопот“ през март и април 2015 г.

Моето очакване е тази или следващата седмица в публичното пространство да се появят нови имена на руски граждани, които са присъствали в България. Разследващите във Великобритания, които сериозно се грижат по този въпрос, са установили, че има поне още едно лице, което идвало в България две седмици преди да бъде отровен Гебрев. Това съвпада с взривовете в заводите в Сопот“, каза Ноев пред БНР в неделя.

Той визира двата взрива в складове на „ВМЗ-Сопот“ – на 21 март и 14 април 2015 г. Официалната версия беше производствена авария, но неофициално се твърдеше, че се работи и по версията за саботаж от конкуренцията.

Малко по-късно в неделя настоящият министър на отбраната Красимир Каракачанов отрече при взривовете във ВМЗ да има руска връзка. България обаче не смята да преговаря с Русия за оръжейни лицензи, каза още Каракачанов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments