Политолози с прогнози: За срещата на Румен Радев с Димитър Главчев заради исканите рокади

0
119
Румен Радев
Румен Радев. Снимка: Президентство

Без отговор остана въпросът ще се съобрази ли президентът с искането на служебния премиер за смяна на министри. Румен Радев ще се срещне с Димитър Главчев, който трябва да обоснове исканите рокади. От Брюксел министър-председателят призова държавния глава да изпълни задълженията си по Конституция.

Възникналият въпрос е дали президентът ще отговори на апела на премиера, като това решение може да има значително въздействие върху текущата политическа динамика в страната.

Проф. Румяна Коларова, политолог, коментира пред „NOVA“ спецификите на създаването на това правителство.

„Това правителство беше сформирано при особени обстоятелства. Тогава Главчев заяви, че съставя политически балансиран кабинет. Това означава, че има политически представители, но има баланс“, посочва тя.

Доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“, изтъква сложността на ситуацията, отразяваща взаимодействието между различните власти.

„Правителството не е на Народното събрание. Ако беше на НС, щеше да бъде формирано с един от трите проучвателни мандата. Правителството, така, както беше конструирано, е разкрачено между Президентството и НС“, анализира Киселова.

Владимир Йончев, главен редактор на „Офнюз“, поставя въпроса за подходящостта на политическите назначения в министерствата. Той споделя своето виждане за Даниел Митов, който, въпреки че е заместник-председател на политическа партия, е приет за авторитетен в ролята си като външен министър.

Решението на президента дали да уважи исканията на премиера за рокади в кабинета ще бъде от съществено значение за бъдещето на това служебно правителство и неговата способност да изпълнява своите функции в полза на българските граждани.

Настоящата геополитическа обстановка подчертава значението на предстоящите европейски избори

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments