Настоящата геополитическа обстановка подчертава значението на предстоящите европейски избори

0
45
Проучване на Евробарометър
Проучване на Евробарометър. Снимка: ЕС

Според последното проучване на Евробарометър, проведено от Европейския парламент, 81% от европейците смятат, че в текущата геополитическа обстановка е още по-важно да участват в гласуването. Тази нарастваща загриженост идва в момент на глобални предизвикателства и изменения, които изискват активен граждански ангажимент и участие.

Данните от проучването показват, че 60% от европейците са изразили интерес към предстоящите избори, което е с 11 процентни пункта повече в сравнение със същия период през 2019 година. Осведомеността и готовността да се гласува също са нараснали, като 71% от анкетираните посочват, че вероятно ще участват в гласуването.

Европейците насочват вниманието си към въпросите на отбраната и сигурността. Този приоритет се увеличава, а в девет държави членки той е посочен като основен в предизборната кампания. Важни теми остават борбата срещу бедността и социалното изключване, както и общественото здравеопазване.

Има значителни различия в интереса и очакванията към изборите в различните европейски страни. В България процентът на заинтересованите е по-нисък в сравнение със средното за ЕС, което подчертава разнообразието в политическата и социална динамика в различните държави.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола призовава гражданите да участват активно в изборите:

„Европейците трябва да осъзнаят, че залозите са високи и че активността им на избирателните урни е критично важна. Предстои ни да укрепим основите на европейската демокрация и да оформим бъдещето на нашия континент.“

Екзотична хипотеза от Александър Симов: Атаката на Иран срещу Израел е директна намеса в американските избори

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments