Политически анализатор: Русия и Турция ще са в диалог, докато не засегнат интересите си

0
96
Президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин
Президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин. Снимка: T.C. Cumhurbaşkanlığı, Facebook, Архив

Тази седмица турският президент Реджеп Ердоган се срещна в Сочи с колегата си от Русия Владимир Путин за първи път от година и половина. Неофициално се твърди, че Ердоган е настоял за разговора, за да се опита да предотврати нарастване на напрежението в сирийската провинция Идлиб. То се дължи на обстрела на руски изтребители срещу позиции на протурските бунтовници срещу режима на Башар Асад в провинцията, което доведе до бежански натиск по границата с Турция.

След разговорите между Путин и Ердоган нямаше пресконференция. Руският политически анализатор Кирил Семьонов коментира пред „БНР“:

„Като цяло нищо не се е променило в зоната за деескалация. Както и преди, всичко се контролира основно от групировката “Хаят Тахрир аш Шам”, която е обявена за терористична и в Русия, и в Турция. Там се намират турски войски и сили на умерената сирийска опозиция от така наречената „Сирийска национална армия“. Тя не се опитва да се конфронтира с “Хаят Тахрир аш Шам” или да оспорва господството на тази организация в Идлиб, само оказва военна подкрепа на турската армия.“

Политическият анализатор посочи, че руската авиация периодично нанася удари с различна степен на интензивност. По думите му това понякога провокира ответната реакция на Турция. Според него бомбардировките над Идлиб периодично се засилват и вероятно това е довело до новата среща. Той е категоричен, че турците се ръководят от това, че “Хаят Тахрир аш Шам” е най-силната организация в Идлиб, била тя и терористична, която се противопоставя на сирийския президент Башар Асад. Семьонов уточни:

За Анкара най-големият проблем не е “Хаят Тахрир аш Шам”, а бежанците. При евентуална военна операция в Турция могат да нахлуят два милиона бежанци. Ако “Хаят Тахрир аш Шам” се борят ефективно с настъплението на Асад, то и вероятността тези бежанци да нахлуят в Турция ще е по-малка. Приблизително такава е логиката на турското ръководство. Преди около две седмици Башар Асад също беше в Сочи, където разговаря с Владимир Путин. Тогава Путин заяви, че основният проблем в Сирия е присъствието в отделни райони на чуждестранни войски, което противоречи на международното право и пречи на законното правителство да обедини страната. Очевидно е, че от една страна Асад иска да установи контрол над цялата територия на Сирия и разчита на подкрепата на Русия.“

Според анализатора Русия е избрала най-добрия вариант, защото засега ще продължава да бомбардира Идлиб, а от една страна това не е сухопътна операция и не води до пряко стълкновение с Турция. По думите му на работната среща между Путин и Ердоган са набелязали насоките на по-нататъшната си работа и са обозначили позициите си. Кирил Семьоно уточни:

Всички постигнати по-рано договорености остават в сила и се работи по тях.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments