По време на земетресение в Китай: Хиляди са били блокирани в домовете си заради COVID ограниченията

0
22
Земетресение.
Земетресение. Снимка: Пиксабей

Кадри, показващи, че някои жители в пострадалия от земетресението китайски град Чънду са били спрени да напуснат домовете си заради блокиране поради COVID, предизвикаха гняв и недоверие, съобщава “BBC”.

Някои в Чънду казват, че им е било казано да останат вътре на фона на земетресение с магнитуд 6,6 в понеделник, което уби най-малко 65 души. Тези, които избягаха, споделят, че са намерили изходите затворени с причина ограниченията заради вируса.

Чънду, който е дом на 21 милиона души, в момента е под строги правила за блокиране. Китай има т. нар. нулева политика на COVID -19, което означава, че мерките се налагат рутинно в общностите, когато се открият случаи на вируса. В някои случаи жилищни сгради, в които поне един човек е дал положителен тест за COVID, са определени като „запечатани зони“ – където на обитателите е забранено да стъпват извън домовете си, независимо дали имат или не вируса.

Видеоклипове, споделени в Douyin, китайската платформа TikTok, показват паникьосани жители зад оковани порти, които викат да бъдат пуснати. В едното видео мъж псува охранителя, тряска нещо, което изглежда е портата на апартамента му и се опитва да я отвори, крещейки:

„Бързо, отвори вратата, земетресение е!“

В отговор пазачите казват:

„Край, земетресението вече свърши“.

Друго видео твърди, че е аудиозапис на съобщение от високоговорител, което казва:

„Върнете се у дома и не се събирайте тук, това е просто земетресение. Ние тук в Съчуан имаме много опит (когато става въпрос за земетресения).“

Един мъж разказа пред „BBC“, че е избягал от 30-етажната си сграда, след като е усетил трусовете на земетресението. Когато разбира, че е в капан, той повдига оплаквания сред тълпата, събрала се пред портите. Лу Сиуей, адвокат в Чънду, заявява:

„Кое е по-важно? Локдаунът или земетресението?“

Казва, че съседът му отговорил:

„Не навявайте емоции и не говорете политика“.

След няколко разгорещени кръга Лу казва, че мъжът го е нападнал физически.  Няма доклади, свързващи смъртни случаи от земетресението с ограниченията върху регионите, но такива доклади предизвикаха огромна критика от тези на сайта за микроблогинг Weibo.

„Шега е, че трябва да обсъждаме такъв въпрос“, споделя един коментатор под публикация от местен новинарски сайт, който цитира адвокат, който казва, че гражданите са „по конституция“ свободни да избягат на безопасно място. Публикацията получи над 3,7 милиона гледания до вторник. Друг коментар обсъжда саркастично:

„Предполагам, че е добре, ако умра вътре в сградата, поне да не съм се заразил.“

Здравната комисия на Чънду по-късно публикува в официалния си акаунт в WeChat, че „трябва да се даде приоритет на опазването на живота на обществеността в случай на земетресения, пожари, наводнения и други бедствия“.

Чънду, столицата на Съчуан, беше обхваната от гореща вълна и суша това лято и миналата седмица беше потопена в блокиране след увеличаване на случаите на COVID.

Политиките на Китай за COVID изискват градовете да въведат строги блокировки – дори ако се докладват само няколко случая. Въпреки това стремежът на Пекин да гарантира „нулев COVID“ предизвика рядко обществено несъгласие от страна на гражданите.

Китай е последната голяма икономика в света, която се опитва да елиминира напълно огнищата на COVID, като твърди, че това е необходимо, за да се предотвратят по-широки вълни от вируса, които могат да претоварят болниците. Страната официално е регистрирала по-малко от 15000 смъртни случая от началото на пандемията, според университета Джон Хопкинс.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments