САЩ забраняват TikTok?

1
65
Приложението Тик Ток на телефон.
Тик Ток. Снимка: Пиксабей

Не, TikTok няма да изчезне внезапно от телефона ви. Нито ще отидете в затвора, ако продължите да го използвате, след като е забранен. Така започва статия на „Асошиейтед прес“, свързана с най-големите притеснения относно социалната мрежа.

След години на опити за забрана на приложението, притежавано от Китай, включително от бившия президент Доналд Тръмп, мярка за забрана на популярното приложение за споделяне на видео спечели одобрението на Конгреса и е на път към президента Байдън за неговия подпис. Мярката дава на базираната в Пекин компания майка ByteDance девет месеца да продаде компанията, с възможни допълнителни три месеца, ако продажбата е в ход. Ако не стане, TikTok ще бъде забранен.

И така, какво означава това за вас, потребител на TikTok или може би родител на потребител на TikTok? Ето някои ключови въпроси и отговори.

Кога влиза в сила забраната?

Първоначалното предложение даде на ByteDance само шест месеца, за да се откаже от дъщерното си дружество в САЩ, преговорите го удължиха до девет. Тогава, ако продажбата вече е в ход, компанията ще получи още три месеца, за да я завърши.

Така че ще мине поне година, преди забраната да влезе в сила – но с вероятни съдебни предизвикателства, това може да се проточи дори по-дълго, може би години. TikTok е постигнал известен успех със съдебни предизвикателства в миналото, но никога не се е опитвал да попречи на федералното законодателство да влезе в сила.

Ами ако вече го имам изтеглен?

TikTok, който се използва от повече от 170 милиона американци, най-вероятно няма да изчезне от телефона ви, дори ако евентуална забрана влезе в сила. Но ще изчезне от магазините за приложения на Apple и Google, което означава, че потребителите няма да могат да го изтеглят. Това също би означавало, че TikTok няма да може да изпраща актуализации, пачове за сигурност и корекции на грешки и с течение на времето приложението вероятно ще стане неизползваемо – да не говорим за риск за сигурността.

Вероятно има заобиколни решения?

Тийнейджърите са известни с това, че заобикалят родителския контрол и забраните, когато става дума за социални медии, така че избягването на забраната на правителството на САЩ със сигурност не е извън сферата на възможностите. Например потребителите могат да се опитат да маскират местоположението си с помощта на VPN или виртуална частна мрежа, да използват алтернативни магазини за приложения или дори да инсталират чужда SIM карта в телефона си.

За това обаче са необходими известни технически познания и не е ясно какво ще работи и какво няма да работи. По-вероятно е потребителите да мигрират към друга платформа – като Instagram, която има подобна на TikTok функция, наречена Reels, или YouTube, който е включил вертикални кратки видеоклипове в своята емисия, за да се опита да се конкурира с TikTok. Често такива видеоклипове се вземат директно от самия TikTok. А популярни създатели вероятно ще бъдат намерени и на други платформи, така че вероятно ще можете да видите същите неща. Ето какво обясни по темата Дийн Бол, научен сътрудник от Центърът Меркатус към университета Джордж Мейсън:

„Законопроектът за TikTok разчита до голяма степен на контрола, който Apple и Google поддържат върху своите платформи за смартфони, тъй като основният механизъм на законопроекта е да накара Apple и Google да спрат да допускат приложението TikTok в съответните им магазини за приложения. Такъв механизъм може да е много по-малко ефективен в света, предвиден от много защитници на антитръстовото и агресивно регулиране срещу големите технологични фирми.“

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] САЩ забраняват TikTok? […]