ОЗБГ внесе сигнал до прокуратурата във връзка с незаконните постройки в Ченгене скеле край Бургас

0
767
Постройки на плажната ивица на Ченгене скеле
Снимка: ОЗБГ

От Организация за закрила на българските граждани (ОЗБГ) са подали сигнал във връзка с незаконните постройки в селищното образувание Ченгене скеле до Главна прокуратура, Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) и две министерства.

В рибарския парцел, който вероятно ще бъде облагодетелстван от внесените от депутати от ГЕРБ законодателни промени, се намират няколко здания, за които е нужно да се установи дали са правомерни. От снимковия материал става ясно, че същите тези жилища са построени върху самата плажна ивица и върху част от буна. Зданията са масивни и обитаеми, но не може да се посочи кой е техен собственик и кой живее в тях.

Представителят на организацията Стефан Петров е посочил точните координати и от кадастралната карта (КК) може види, че са в изключителната държавна и общинска собственост. В кой от следните поземлени имоти попадат постройките в Ченгене скеле и дали са под опека на държавата или на административна единица Бургас, може да бъде решено само присъствено от компетентно лице.

Рибарското селище край Ченгене скеле
Снимка: ОЗБГ

Главният специалист на Ченгене скеле Димитър Янчев е назначен към общината. Той е и председател на сдружение „Морски сговор“. Проверката ще установи дали някой от управителния съвет на сдружението е собственик на постройките и дали обитава някоя от тях, информират от ОЗБГ.

Изпратеният от организацията сигнал до Главния прокурор е с молба да бъде извършена проверка по всички въпроси, касаещи посочените сгради в рибарското селище. На какво основание са построени те върху плажната ивица и част буната, бил ли е заобиколен законът и кой стои зад престъплението.

Ако такава злоупотреба е налице, „моля да извършите проверка дали местни институции и отговорни лица (Община Бургас, РДНСК-Бургас, главният специалист на Ченгене скеле, РИОСВ-Бургас, 4 РУП, други компетентни звена и частни техни представители) са наясно със закононарушението, ако са наясно защо не са предприели необходимите мерки, прикриват ли закононарушението и извършителя/извършителите му“, настоява Стефан Петров от ОЗБГ.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments