Отварянето на детските градини – следващата мярка на правителството?

0
1022
Детска градина
Детска градина. Снимка: Pixabay

Следващата стъпка на правителството може да бъде отварянето на детските градини и яслите. В момента този вариант се обмисля. Досега тази мярка е била предприета в няколко европейски държави и кабинетът иска да види какъв ще е ефектът от нея и тогава да вземе окончателното си решение. Засега детските градини и яслите остават затворени.

„Ако има следваща мярка, то тя ще е отваряне на детските градини.“, обяви Томислав Дончев, цитиран от „NOVA“.

Той подчерта, че за момента на подобна стъпка са се решили само 1-2 държави в Европа. Ако опитът там е добър, вероятно това ще се случи и в България.

Дончев каза още, че децата не са рискова група от гледна точка на COVID-19, защото при тях заболяването протича леко. Те обаче могат да се превърнат в разпространители на болестта и да заразят възрастни хора. Поради тази причина все още се обмисля отварянето на детските градини и яслите.

Преди 5 дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че забавачките остават затворени. Тогава той каза, че правителството и Националният оперативен щаб считат, че още не е дошъл моментът, в който да бъдат отворени. И добави:

„Зная, че това е една от първите стъпки, които се прилага в редица други държави. Предполагам, че тя ще бъде и една от следващите наши стъпки, но трябва да сме сигурни, че ситуацията е стабилна, устойчива и няма да има обратен процес от връщане на заболяването. Защото рискът, особено рискът за децата, ако е налице, не трябва да има никакъв компромис“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments