Отпада задължението за технически паспорти на сградите

1
1459
Жилищна сграда. Снимка: Шутърщок
Жилищна сграда. Снимка: Шутърщок

Задължението всички собственици на сгради да изготвят технически паспорти ще отпадне, заяви служебният министър арх. Виолета Комитова. Тя посочи, че вече се подготвя промяна в наредбата. Сега срокът за изготвяне на такъв документ за всички сгради в страната е до края на 2024 година. Според сегашните изчисления издаването на технически паспорти би струвало на всеки собственик в жилищна сграда между 200 и 1000 лева.

Комитова обаче счита, че това е излишна процедура, която натоварва бюджета на хората и затова обмисля отпадането й. Техническият паспорт всъщност съдържа цялата информация за годината на изграждане, използваните материали, вида на строителството, пожароустойчивостта и сигурността при земетресения, както и за направените ремонти в съответната сграда. Изискването за изготвянето им е на Европейския съюз.

Комитова и екипът й информираха, че заради проблеми в софтуера за разпознаване на нарушителите, които карат без платени електронни винетки или такси, над 200 хиляди нарушения не са обработени. Сега те се обработват ръчно от 15 души и се очаква да бъдат разпратени до шофьори в рамките на половин година. Всеки ден има между 2500 и 3000 нарушения на тол системата. Според екипа на Комитова обхватът на тол системата е намален от 16 000 километра, колкото е препоръчано от Световната банка, на 3115 км, защото са отпаднали пътищата II и III клас от нея.

Действащата сега цена е по-ниска от първоначално предвидената заради протести на превозвачите. От строителното министерство обясниха, че шофьорите на леки автомобили са ощетени за сметка на превозвачите. Например камионите на дърводобивните компании в Смолянско не плащали за рушенето на шосетата, защото II и III клас пътища са изключени от обхвата на тол системата. От строителното ведомство обясниха, че извършват анализ на ситуацията, но не поемат отговорността за променя на обхвата или цените на тол системата.

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Кина
Кина
2 години по-рано

Госпожата е временно изпълняваща и забравя, че страната е член на ЕС. Подвежда хората с личното си мнение-