Отбелязваме Световния ден на пчелите: Изчезването им застрашава човешката раса

2
57
Пчела
Пчела. Снимка: Freepik.com

20 май е обявен за Световен ден на пчелите през декември 2017 г. в Ню Йорк с резолюция на Общото събрание на ООН с пълен консенсус от 115 държави, включително всички държави – членки на Европейския съюз. Това съобщиха от Министерство на околната среда и водите /МОСВ/.

За седми път тази година на 20 май обръщаме специално внимание на пчелите, насочено към информиране на обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, показвайки тяхната ключова роля за опрашването на растенията и за живота на Земята. Празникът се отбелязва през май, когато е най-голямата активност в растежа на пчелните семейства, в близост до 22 май – Международния ден на биологичното разнообразие.

Понастоящем пчелите, опрашителите и много други насекоми намаляват масово. Като признание за основната роля, която младите хора могат да играят при справянето с предизвикателствата, пред които са изправени пчелите и другите опрашители, Световният ден на пчелите тази година се фокусира върху темата „Бъдещето на пчелите и младежите – Бъди ангажиран!“ /“Bee engaged with Youth.“/. Той предоставя възможност на всички нас – независимо дали работим за правителства, организации на гражданското общество или сме загрижени граждани, пчелари, природолюбители – да предприемем или насърчим действия, които ще защитят и подобрят състоянието на опрашителите и техните местообитания, ще увеличат тяхното изобилие и разнообразие и ще подкрепят устойчивото развитие на пчеларството.

България е активен член на Междуправителствената научно-политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги /IPBES/, представяна от МОСВ. Докладът на IPBES, разработен от 80 учени от цял ​​свят, можете да видите ТУК. Той изразява загриженост заради предизвикателството да се изхрани нарастващото население на света през следващите десетилетия. Изчезването на пчелите би било проблем за човешката раса, тъй като 1/3 от произвежданата храна в света, всяка трета лъжица храна зависи от наличието на опрашители.

Вкусната палитра на мексиканската кухня: От такос до чапулини

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Отбелязваме Световния ден на пчелите: Изчезването им з… […]

trackback

[…] Отбелязваме Световния ден на пчелите: Изчезването им з… […]