Реплика на Панагюрското златно съкровище е в Бургас

0
86
Панагюрското златно съкровище
Снимка: Уикипедия

Единственото музейно копие на Панагюрското златно съкровище гостува на Археологически музей-Бургас до 30 август. Репликата е пълен аналог на оригинала и е изработена от 23 каратово чисто злато. Експонатите са собственост на Националния исторически музей-София. Преди да дойде в морския град експозицията е била в Дубай.

Панагюрското съкровище е тракийски комплект от девет златни съда с общо тегло 6,164 кг. Открито е на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище от братята Павел, Михаил и Петко Георгиеви Дейкови. Те копаели глина за тухли, когато попадат на деветте изящни предмета.

Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния.

Състои се от 9 златни предмета – една фиала и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските жреци. Представянето на богове и герои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.

Отбелязваме Световния ден на пчелите: Изчезването им застрашава човешката раса

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments