Вкусната палитра на мексиканската кухня: От такос до чапулини

0
177
Мексиканска кухня
Мексиканска кухня. Снимка: Pixabay

Мексиканската кухня е една от най-обичаните в света, известна със своето сливане на местни и европейски влияния. Царевица, ванилия, шоколад, домати и люти чушки са само част от съставките, произхождащи от Мексико, които са в основата на безброй рецепти из цял свят, приготвяни от поколения.

Особено популярна с такос, бурито, чипс със салса и маргарита, мексиканската кухня предлага и множество традиционни ястия, които рядко се появяват в менютата извън страната. Нека разгледаме 19 традиционни мексикански ястия, които разказват историята на тази любима кухня.

1. Чилакиле е класическо ястие, обикновено консумирано за закуска. Приготвя се със застояли тортили, които се нарязват на ивици, пържат се и се хвърлят в червен или зелен сос за баланс на хрупкавост и мекота.

2. Традиционните кончас или пан дулсе /сладък хляб/ са любим продукт в много мексикански кафенета и пекарни. Сладкото хлебче е ефирно, докато гарнитурата, подобна на мида, е леко хрупкава. Често са оцветени в розово, жълто, бяло или във фантастичните пастелни цветове на еднорог.

3. Теколота е типичен за Мексико Сити вариант на закуска, който издига традиционното чилакилес на друго ниво. Включва препечено руло болильо, пълно с препържен боб, чили, сирене, сметана, кориандър и нарязан на кубчета червен лук.

4. Такос ал пастор /Al pastor/ означава „овчарски стил“, а корените на ястието могат да бъдат проследени до ливански имигранти, които донасят традиционната шаурма в Мексико. Месото е свинско, мариновано в смес от люти чушки и бавно приготвено на шиш. Гарнира се с ананас, чиито сокове добавят тропическа нотка.

5. Родом от Сиудад Хуарес буритото е популярно и извън Мексико. Състои се от голяма тортила, пълна с различни съставки като задушено говеждо, боб или барбакоа. Тези бурито са по-тънки от техните американизирани роднини.

6. Типично ястие на щата Халиско бирия е пикантна месна яхния, традиционно с козе месо, мариновано в люти чушки гуахило и цитрусови плодове. Сервира се с тортили и гарнира се с кориандър и лук.

7. Карнитас означава „малко месо“ и се отнася до свинско месо, бавно задушено в продължение на няколко часа в собствената си мазнина, докато стане крехко и хрупкаво. Това е традиционно ястие от щата Мичоакан.

8. Торта е мексикански сандвич, приготвен с болило, което може да бъде напълнено с маринован протеин, препържен боб, авокадо, халапеньо, маруля и домат. Има много вариации на торта, като торта ахогада, която е „удавената“ версия, популярна в Гуадалахара.

9. Тамале е ястие, приготвяно със смес от царевично тесто и протеини, увито в царевична люспа или бананово листо и готвено на пара. Това е типично семейно ястие по време на Коледа.

10. Позоле е древна супа от хомин и свинско месо, приготвяна в червено, зелено или бяло. Гарнира се с нарязан на кубчета лук, настъргано зеле, нарязани репички, сок от лайм и сушени люти чушки.

11. Менудо е яхния с телешко шкембе и хомин, задушена в бульон с червени люти чушки, риган и чесън. Често се използва като лек за махмурлук.

12. Моле е един от най-емблематичните мексикански сосове, вариращ по цвят и вкус. Може да съдържа мексикански шоколад, живовляк, стафиди, тиквени или сусамови семки, фъстъци и други съставки.

13. Цемита е специалитет от Пуебла с бриош, пълнен с пържени свински, телешки или пилешки котлети, куосо, авокадо и чипотле.

14. Кочинита пибил е юкатанско ястие със свинско, мариновано в сок от горчив портокал и подправено със семена от ачиоте, увито в бананово листо и печено на бавен огън.

15. Тлаюда е хрупкава тортила, гарнирана с боб, чоризо, сирене Оахака и други добавки. Произхожда от Оахака.

16. Чилес ен ногада е ястие от Пуебла, свързано с Деня на независимостта на Мексико. Включва пълнени чушки, поднесени с орехов сос и нар, представляващи цветовете на мексиканското знаме.

17. Чапулините са препечени скакалци, овкусени със сок от лайм, чесън и чили. Това е традиционна богата на протеини закуска.

18. Елоте е печена царевица на кочан, намазана с майонеза, сирене, чили на прах и лайм. Нейният братовчед – esquites, представляват царевични зърна в чаша с тези съставки.

19. Палета е леден десерт на сметанова или водна основа, комбиниран с плодове, ядки или бисквити и понякога поръсен с чили на прах.

Мексиканската кухня е разнообразна и изключително вкусна, обединяваща различни вкусове и традиции. Независимо дали става въпрос за закуска, обяд или вечеря, мексиканските ястия предлагат изобилие от аромати и кулинарни изненади, които заслужават да бъдат опитани.

Десетте най-обичани италиански ястия, които завладяват света

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments