От яке до тениска: Между 3 и 33 градуса ни чакат през месец май

1
690
Бургазлии
Бургазлии. Снимка: Искра.бг

Най-ниските температури през май у нас ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите – между 28 и 33 градуса, .

Това прогнозира синоптикът от НИМХ Марияна Попова пред „БТА“. Тя допълни, че през следващите 30 дни се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата. Това означава, че в по-голямата част от страната тя ще е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета – 15-16 градуса, в планините – от 2-5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските.

В по-голямата част от страната средно месечната сума на валежите ще бъде около нормата. Месечната норма на валежите е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а в планинските и припланинските райони – от 70 до 140 литра на квадратен метър.

През първите десет дни се очаква температурите ще бъдат близки до обичайните. Относително по-топло ще бъде в началото на месеца. Ще бъде неустойчиво, през повечето дни с повишена вероятност за валежи, придружени с гръмотевици, главно в следобедните часове, отначало на повече места в Западна и Централна България, а към 6-7 май – и в Източна. В отделни дни явленията ще са по-интензивни.

След относително стабилизиране на атмосферата в края на първото и началото на второто десетдневие, от 12 до 16 май въздушната маса отново ще бъде неустойчива, с повишена вероятност за краткотрайни валежи и гръмотевици, на повече места в Южна и Източна България. Повече слънчеви часове ще има сутрин. Впоследствие до края на десетдневието вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат.

Между 20 и 25 май тенденцията е валежите да са малко, а температурите постепенно да се повишават и да са по-високи от обичайните. Към края на месеца по-голяма е вероятността за по-неустойчива атмосфера и променливо време.

Има ли опасност от воден режим по Южното Черноморие това лято?

Абониране
Известие от
guest

1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] От яке до тениска: Между 3 и 33 градуса ни чакат през месе… […]