От ОЗБГ искат да се осигури достъп до плажа в рибарското селище за хората с увреждания

0
180
В рибарското селище: Пречат ли незаконни постройки да бъде осигурена достъпна среда?
В рибарското селище: Пречат ли незаконни постройки да бъде осигурена достъпна среда?

От Организация за закрила на българските граждани /ОЗБГ/ настояват да се осигури достъп до плажа в рибарското селище за хората с увреждания. За целта трябва да бъдат премахнати незаконните постройки, които са изградени върху пясъка. За това има издадена заповед, но тя все още не е изпълнена.

От ОЗБГ направиха репортаж по въпроса, в който човек с увреждане прави опит да стигне до плажа. Разбира се, неуспешен. За да премине, той трябва да „прелети“ над препятствията, които в момента се намират там. Всъщност най-голямото препятствие се явява неглижирането на този съществен проблем от институциите в Бургас.

А според законодателството в България плажните ивици са изключителна държавна собственост. Това е разписано в Конституцията на Република България. Така всеки гражданин трябва да им свободен достъп до тях. Но това не се случва в рибарското селище, когато говорим за хората с увреждания. За тях плажът е откъснат, което трябва да бъде променено.

„Проблемът с достъпната среда на морския плаж е от години и в обозримото бъдеще няма изгледи да бъде разрешен“, посочват още от ОЗБГ.

За целта отговорните институции трябва да си свършат работата. Дали това ще се случи предстои да разберем. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments