От БСП може да не искат, но ще продължават да получават заплати

0
51
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Снимка: пресцентър НС
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Снимка: пресцентър НС

Народните представители от БСП ще продължават да получават част от възнагражденията си независимо, че не присъстват в пленарната зала. Това става известно от размяната на писма между председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и лидера на БСП Корнелия Нинова.

В четвъртък Нинова обяви в писмо до Караянчева, че депутатите от „БСП за България“ няма да получават заплати, командировъчни, да ползват служебни коли и разходи за гориво, докато не са в парламента. Повод за реакцията на социалистите бе решението на ГЕРБ и „Атака“ да помислят как да променят парламентарния правилник, за да лишат депутатите от БСП от тази една трета от заплатите им, която получават, въпреки че не присъстват на заседания.

Депутатите на БСП напуснаха парламента в знак на протест срещу промените в Изборния кодекс миналата седмица. След това заявиха, че няма да се връщат в Народното събрание, а искат предсрочни избори.

В писмо-отговор Караянчева пояснява, че право на всеки народен представител е да прецени дали да отчита разходи за ползване на служебни автомобили или командировъчни средства при пътуване в чужбина. В случай че такива разходи не се реализират или предявят от народните представители, те няма да бъдат изплащани.

Караянчева добавя, че председателят на парламента не може да променя еднолично правилника и ще се спазва заложеното изискване да се правят удръжки от възнагражденията за неоправдани отсъствия, без да бъдат изцяло отнемани. Ако не са преведени по банков път, а се получават в брой на каса, дори невзетите възнаграждения се депонират.

В същото време стана известно, че някои от депутатите на БСП са взимали пътни и дневни командировъчни през тази седмица. „Оказва се, че въпреки нареждането и желанието на г-жа Нинова да не се получават пари от НС, на 18-ти и 19-ти нейните народни представители са взели пътни. 19 от тях пък са взели дневни командировъчни. Така че, ако тя не може да си контролира парламентарната група е неин проблем, но аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично и да променя правилника”, заяви Караянчева, цитирана от БГНЕС.

В четвъртък бе съобщено, че депутати на БСП са недоволни, че нямат да получават пълния размер на заплатите си, а само 1/3 от тях. Ръководството на партията обмисляло да компенсира народните избраници с „хонорари“ от партийната субсидия, са казали източници от централата на БСП. Членове на групата недоволствали, защото не могат да издържат семействата си с една трета от заплатата (между 1 500 и 2 000 лева – една трета от заплатата, което е равно на средната за страната заплата (1171 лв. по данни на НСИ – бел.ред.), и от допълнителните си възнаграждения за работата си в парламентарни комисии, взимат пари и за нещатни сътрудници и представителни разходи).

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments